Oficial devine obligatoriu pentru toți cei care stau la bloc. Se aplică de la 1 ianuarie. Ce înseamnă repartitoarele pentru români

Oficial devine obligatoriu pentru toți cei care stau la bloc. Se aplică de la 1 ianuarie. Ce înseamnă repartitoarele pentru români
Românii trebuie să-și pună repartitoare pentru căldură. Ce s-a stabilit la București. Ordonanța a fost publicată în M.O..

Românii trebuie să-și pună repartitoare pentru căldură, dacă locuiesc la bloc. De această dată, totul este oficial. Măsura cu pricina trebuia să intre în vigoare încă din anul 2021, în primă fază. Decizia a fost amânată, însă, cu un an de zile de către reprezentanții din Camera Deputaților. Află în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre schimbările din acest sezon.

Românii trebuie să-și pună repartitoare pentru căldură 

Românii care locuiesc la bloc și sunt racordați la sistemul central de termoficare trebuie să își pună repartitoare pentru căldură în viitorul apropiat. Măsura trebuie aplicată până la sfârșitul anului curent, potrivit prevederilor stabilite într-o ordonanță publicată la sfârșitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial.

Parlamentarii au stabilit câteva reglementări și în ceea ce privește consumatorii care au deja repartitoare montate în locuință. În cazul acestora, ordonanța stabilește că aparatele trebuie înlocuite până pe data de 1 ianuarie 2027.

Astfel, până la începutul anului 2027, toți românii care locuiesc la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru consumul de energie termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. Dispozitivele sunt utilizate drept metodă alternativă pentru măsurarea consumului de căldură.

Asociațiile de proprietari care pot să demonstreze explicit că dotarea cu contoare și repartitoare nu este convenabilă vor fi scutite de la aplicarea măsurii în cauză.

Ce se arată în ordonanța publicată în Monitorul Oficial

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”, se arată în ordonanța publicată în Monitorul Oficial.