Octavian Jurma, vestea cruntă care zguduie România. Numărul uriaș al deceselor și al infectărilor din această săptămână: „Vom depăși recordul valului Delta”

de: Rosu Ioana
01 02. 2022

Cercetătorul Octavian Jurma vine cu un avertisment teribil privind explozia de cazuri de la începutul lunii februarie. Potrivit specialistului, numărul infectărilor și al spitalizărilor înregistrate în următoarea săptămână va depăși vârful valului patru. Din păcate, una dintre categoriile foarte afectate va fi cea a copiilor, dezvăluie medicul, subliniind că acest lucru indică agresivitatea tulpinii, contrar informațiilor legate de blândețea acestei variante.

„În această săptămâna vom înregistra peste 200.000 de cazuri noi”

Cercetătorul Octavian Jurma ne-a demonstrat că analizele realizate de acesta se adeveresc pe zi ce trece, în ciuda neîncrederii pe care mulți cetățeni i-au acordat-o. Din păcate, vârful valului cinci se apropie rapid, iar veștile privind evoluția valului cinci încep să fie din ce în ce mai descurajatoare.

Potrivit epidemiologului, începând de astăzi, numărul cazurilor de Covid-19 va exploda, înregistrând aproximativ 35.000 de infectări zilnice. Acesta a explicat că cifrele scăzute de ieri sunt normale, dar ireale, având în vedere că este vorba despre un raport de weekend. Acesta prevede că, în această săptămână vor fi anunțate peste 200.000 de cazuri, însă în realitate, 1 milion de români ar putea fi infectați.

„Astăzi am avut un nou debut de săptămâna înalt, cu 66% peste debutul săptămânii trecute. Nu e semn bun, speram să văd mai degrabă o încetinire a ratei de creștere la 35%, cât este scenariul optimist pe săptămâna curentă.

Asta înseamnă că mâine vom începe săptămâna (valorile de marți sunt cele înregistrate luni) cu valori peste 35,000 de cazuri pe zi, poate chiar peste 40,000 și un vârf săptămânal în jurul a 45,000 de cazuri pe zi.

În această săptămâna vom înregistra peste 200,000 de cazuri noi de COVID-19, ceea ce înseamnă că, în realitate 1 milion de români se vor infecta (la o rată conservatoare de detecție de 1 din 5)”, a explicat Octavian Jurma.

„Vom depăși totalul zilnic de 15.000 de internări”

Octavian Jurma trage un smenal de alarmă privind internările înregistrate în decursul acestei săptămâni, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Din păcate, medicul atrage atenția asupra numălui crescut de internări în rândul copiilor, ceea ce indică faptul că Omicron nu este o tulpină atât de blândă cum s-a crezut.

„Minim 20,000 dintre aceștia vor fi copii, care depind exclusiv de adulți pentru protecția lor. Semnul principal al unui debut de faza descendența este un „lower Monday”, o zi de luni care să debuteze sub valoarea zilei de luni precedentă. Deci vârful se vede mereu doar retroactiv.

Din păcate am depășit 10,000 de internări dintre care 903 la ATI (raportul GCS scade internările la ATI de parcă nu ar fi tot spitalizări).

Aparent Omicron este mult mai blândă pentru că se răspândește mult mai repede decât progresează boala și valul de internări a rămas și mai mult în urma valului de infectari.
În această săptămâna vom depăși totalul zilnic de 15,000 de internați și săptămâna viitoare vom atinge sau depăși recordul valului Delta de 20,000 internări.

Din păcate 8% dintre internări sunt minori în valul 5-Omicron, un procent de aproape trei ori mai mare decât în valul 4-Delta, ceea ce înseamnă că și internările la minori vor depăși un total zilnic de 1,000 de copii internați. Evident faptul că Omicron pune mai mulți copii în spital decât Delta nu e tocmai o dovadă că e mult mai blândă”, a adăugat medicul.

Câte decese se vor înregistra în valul Omicron

În continuare, Octavian Jurma avertizează că 90% dintre infectări sunt generate de tulpina Omicron, astfel că, inclusive cazurile de la Terapie ATI pot fi cauzate de această tulpină considerate mai blândă.

„Chiar dacă ni se dă de înțeles că spitalizarile sunt de fapt provocate mai ales de Delta (că doar Omicron e mai blandă), nu există nici o umbră de îndoială că Omicron reprezintă deja de săptămâna trecută peste 90% din cazurile secventiate.

Urmează așadar că în următoarele 3 săptămâni, valul 5-Omicron să lovească rău spitalele, care se vor umple de români care s-au lăsat convinși chiar de autorități că „Omicron e mult mai blândă”.

Deși mortalitatea în valul 5-Omicron rămâne încă marea necunoscută (săptămâna trecută CNSCBT-INSP a „uitat” să publice raportul VOC). Am adăugat o prognoza optimistă plecând de la premisa a unei reduceri cu 50% a mortalității la 21 de zile față de cea mai scăzută mortalitate din valul 4-Delta”, a transmis Octavian Jurma.

Ce estimări există în acest moment privind gradul de mortalitate al acestui val

Din păcate, cercetătorul susține că, la finalul valului cinci, numărul deceselor generate de acest val „blând” va fi extrem de dureros, chiar dacă însumează un număr mai mic față de cele din valurile anterioare.

„Chiar și așa, la maximum de optimism, prognoza nu arată bine cu valori apropiate de vârful valului Delta. Chiar dacă mortalitatea este cu 75% mai redusă decât în valul Delta tot vom avea peste 250 de decese pe zi la finalul lunii februarie, când numărul de cazuri ar trebui să fie în scădere rapidă.

Până la urmă și valul 5-Omicron va lasă în urmă mai mult de 10,000 decese oficiale, la fel că toate valurile lăsate libere de până acum”, a transmis specialistul, pe pagina sa de Facebook.

În cadrul aceluiași mesaj, medicul a confirmat că nu există niciun raport care să indice creșterea mortalității în rândul copiilor, în ciuda numărului mare de internări. Până la această dată, numărul minorilor internați la ATI este mai mic decât în valul produs de Delta, a menționat cercetătorul.