Octavian Jurma, reacție explozivă după ce fiul său s-a infectat cu Covid-19: „Probabilitatea ca un copil care merge la școală în mediul urban să se infecteze este de 100%”
Epidemiologul Octavian Jurma confirmă faptul că, inevitabilul s-a produs și așa cum își imagina, deși nu dorea, fiul său a contactat Covid-19 de la școală. Cu această ocazie, specialistul critică aspru decizia Guvernului de a nu lua nicio măsură restrictivă în acest sens, permițând desfășurarea orelor cu prezență fizică în școli. Mai mult, medicul susține că orice copil care merge la școală, mai ales în mediul urban, are șanse să contacteze virusul de 100%.
„Pandemia trimite copiii infectați acasă”
Cercetătorul Octavian Jurma, mai furios ca niciodată, pe autorități după ce copilul său de clasa a XI-a s-a infectat cu Covid-19. Mai mult, elevul va face cursuri online fiind bolnav, aspect condamnat de tatăl său. Specialistul susține că autoritățile sunt lipsite de măsuri atunci când vine vorba să protejeze elevii, preferând să defășoare cursuri online după ce se îmbolnăvesc, decât atunci când sunt sănătoși.
”Momentul acela în care statistica devine realitate a ajuns şi la noi în familie. Băiatul nostru cel mare, elev în clasa a XI-a, e pozitiv. Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case în faţa valului de infectări, astfel încât să facă şcoală online sănătoşi, de acasă.
Prin urmare, îi trimite pandemia infectăţi acasă, astfel încât fac şcoală online bolnavi de acasă. Găsiţi voi logică prin care „online bolnav” e mai bine decât „online sănătos”, că acestea sunt singurele opţiuni în timpul unui val pandemic dacă nu faci nimic pentru siguranţa copiilor în şcoală”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.
„Acest moment este inevitabil pentru orice familie cu elevi în casă”
În continuare, epidemiologul susține că infectarea copiilor la școală este inevitabilă, atâta vreme cât rata de incidență depășeste 6 la mia de locuitori. Acesta condamnă negreșit modul în care autoritățile se arată indiferente la nevoia copiilor de a fi protejați. Mai mult, Octavian Jurma afirmă că această situație pare să fie lăsată să scape de sub control, pânăîn momentul în care numărul adulților infectați cu Covid-19 vor umple spitalele.
„Probabilitatea ca un copil care merge la școală în mediu urban să se infecteze este de 100% în două săptămâni după ce se depășește incidența de 6 la mie. Astea înseamă că și copiii mei au o probabilitate de 100% să se infecteze dacă vor fi obligați să meargă la școală după ce am trecut de incidența de 6 la 1000. Astăzi băiatul nostru cel mare ne-a trezit dimineaţă pentru nişte simptome uşoare.
L-am testat şi este pozitiv. Ne-am testat toată familia şi suntem negativi, însă şansele să rămânem negativi sunt mici. Acest moment este inevitabil pentru orice familie cu elevi în casă într-un val ca Omicron, dacă sunt abandonate toate măsurile de apărare colectivă.
În spatele frontului, dincolo de ultima linie de apărare, ar fi trebuit să punem la adăpost copiii noştri, viitorul ţării. La noi, autorităţile au făcut exact pe dos. În valul 4-Delta, Guvernul a decis, fără nicio raţiune medicală sau umană, să mute copiii în linia 1 a frontului COVID-19 şi apoi au decis să suspende măsurile de siguranţă decât să trecă în online.
În valul 5-Omicron au decis şi că ne vor ţine copiii în linia 1 până când se vor internă suficient de mulţi adulţi în spitale pentru a justifică renunţarea la infectarea copiilor”, a mai scris medicul.
Criteriile trecerii unei clase în mediul online transformă școlile în centre de infectare
Octavian Jurma susține că singurele arme împotriva acestui virus nemilor sunt vaccinul, portul măștii FFP2, distanțarea și testarea. Acesta trage un semnal de alarmă privind explozia infectărilor în rândul copiilor și a internărilor acestora în spitale. În plus, modul în care s-au stabilit criteriile trecerii unei clase în sistemul online demonstrează cât de mari sunt posibilitățile ca un elev să se infecteze cu Covid-19 de la școală.
”Singură vulnerabilitate pe care nu o putem închide individual, este prezența copiilor la școală. Autoritățile ne obligă să ne trimitem copiii la școală, deși nu obligă pe nimeni altcineva să ia măsuri de siguranță pentru copiii noștri. Sunt curajoși pe seama copiilor și lași pe seama adulților. Consecința se vede în spitale unde aproape 1 din 10 internați este minor.
Pur și simplu, criteriile alese pentru trecerea unei clase în online garantează că în această perioada școlile sunt adevărate centre de infectare, mult mai eficiente decât centrele de vaccinare care sunt aproape abandonate odată cu abandonarea campaniei de vaccinare
În fiecare zi sute de copii fac forme de COVID-19 suficient de grave să necesite spitalizare. Suferință lor și a părinților acestora, nu înduioșează pe nimeni în rândul politicienilor care lasă negationistii să facă legea în România”, a scris epidemiologul pe pagina sa de Facebook.