Octavian Jurma, avertisment crunt pentru părinții din România: „Copiii plătesc prețul pentru indiferența si inconștiența adulților”

Octavian Jurma, avertisment crunt pentru părinții din România: „Copiii plătesc prețul pentru indiferența si inconștiența adulților
Octavian Jurma, epidemiolog Sursă poză principală: inimacopiilor.ro

Cercetătorul Octavian Jurma revine în atenția publicului cu un nou avertisment, menit să crească gradul de atenție și prevenție anti-Covid-19 în rândul cetățenilor. Deși pandemia pare că a fost uitată de toată lumea, virusul este, din păcate, printre noi, făcând noi victime. Cu toate acestea, autoritățile nu dau semne de îngrijorare, iar istoria ultimilor doi ani are șanse mari să se repete.

„Nivelul de competență al pandemiei este în contrast cu nivelul de ocmpetență la care a ajuns statul din România”

Octavian Jurma nu vede cu ochi buni această mare relaxare în care se află România, astfel că, cercetătorul a transmis într-un mesaj recent pe Facebook că, prețul al acestei stări de „libertate” îl vom plăti la toamnă, atunci când ne vom confrunta cu o explozie de cazuri de Covid-19 și, probabil, cu noi restricții impuse de autorități.

Specialistul susține că numărul cazurilor de Covid-19 a crescut exponențial în ultima săptămână, în ciuda insistenței autorităților de a masca aceste creșteri. De asemenea, specialistul vorbește de o creștere a cazurilor de Covid-19 la copii, care culminează cu internarea la Terapie Intensivă a unuia dintre aceștia.

„Nu doar taxele şi inflația cresc în România ci şi pandemia de COVID-19. Nivelul de competență al pandemiei este de altfel în contrast izbitor cu nivelul de incompetenta la care a ajuns statul în România.

În ciuda efortului disperat de a ascunde sub preș recidiva pandemiei prin scăderea numărului de teste şi eliminarea raportării zilnice, numărul de cazuri a crescut săptămâna trecută cu peste 50%.

Nu avem încă raportul VOC dar e mai mult ca sigur ca ponderea BA4/5 a crescut proporțional în secvențierile de săptămâna trecută.

Din păcate indicatorul pe care îl urmăresc cu cea mai mare atenție, cel al internărilor în rândul copiilor, a crescut şi mai dramatic cu 62.5%. Mai rău, pentru prima dată după câteva săptămâni avem şi un minor internat la ATI”, a avertizat epidemiologul.

Copiii, principalele victime ale indiferenței adulților

În cadrul aceluiași mesaj, Octavian Jurma susține că varianta predominantă în acest moment afectează cel mai tare copii, astfel că, urmările nefaste nu ar trebuia să surprindă pe nimeni. Epidemiologul a subliniat faptul că autoritățile nu au luat în calcul măsuri de prevenție pe care să le introducă începând cu noul an școlar, astfel că mediul va fi din nou optim pentru o transmitere comunitară similară cu cele precedente.

„Iată ca avem şi o confirmare statistică a datelor de laborator care arată ca ca BA4/5 este mai virulentă decât BA1/2 şi a suspiciunii ca afectează mai mult copiii decât variantele precedente.

O să tot repet pana ne intra bine în cap: copiii plătesc prețul pentru indiferenta si inconștiența adulților. Școlile sunt zero pregătite pentru ce vine la toamna. Negarea problemei nu rezolva problema.

Așa cum anticipam săptămâna trecută, internările în rândul adulților au început de asemenea să crească. Acesta este un indicator tardiv, care urmărește curba infectărilor la 2 săptămâni.

Suntem în 3-a săptămâna consecutiva de creștere accelerata a numărului de cazuri şi avem astfel confirmarea unui trend clar conturat care poate însemna debutul unui nou val epidemic”, a transmis cercetătorul, printre altele, în urmă cu câteva ore.