Octavian Jurma, avertisment crunt despre tulpina Omicron: „Pentru ei, e mai periculoasă decât Delta”

Octavian Jurma, avertisment crunt despre tulpina Omicron: „Pentru ei, e mai periculoasă decât Delta”
Octavian Jurma, avertisment crunt despre tulpina Omicron

Octavian Jurma a făcut un avertisment crunt despre tulpina Omicron. Medicul susține deci că este necesară multă precauție în relația cu varianta Omicron, întrucât este mult mai contagioasă.

Octavian Jurma, avertisment crunt despre tulpina Omicron

Octavian Jurma a afirmat că „o versiune cu 50% mai infecţioasă produce de 11 ori mai multe decese decât una cu 50% mai letală”, susținând că, în România, fiecare val care, teoretic, a terminat pandemia a fost urmat de un alt val şi mai periculos.

„De ce trebuie să fim extrem de prudenţi în a consideră o versiune cu 50% mai puţin letală o veste bună chiar dacă aflăm în acelaşi timp că este cu 500% mai infecţioasă?

Pentru că o versiunea cu 50% mai infecţioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Aşadar, o versiune mult mai contagioasă dar mai puţin letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populaţie şi pentru sistemul public de sănătate”, a scris, vineri seară, Octavian Jurma, pe Facebook.

Conform spuselor medicului, colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are nevoie de spitalizare. De altfel, datele din Europa confirmă faptul că valul Omicron poate să producă mai puţine decese şi internări la ATI, însă internările s-au înmulțit chiar şi în ţările mult mai bine vaccinate că România, punând o presiune foarte mare sisteme de sănătate mult mai performante.

Totodată, un alt aspect este numărul mare de infectări şi internări la copii. Şcolile nu sunt simple focare, ci ele sunt noduri de reţea ce conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele.

„Pandemia se va termina doar dacă virusul se va plictisi de noi”

Chiar şi familiile care lucrează de acasă și nu au contact social direct cu lumea exterioară pot ajunge să se infecteze prin intermediul copiilor obligaţi să se prezinte fizic în școli infestate cu coromavirus, a mai scris medicul.

„Eşecul adoptării certificatului verde şi implicit eşecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare, dar nici pedepsit cu „vaccinarea mioritică” (infectare obligatorie în masă) (…).

Pandemia se va termina doar dacă virusul se va plictisi de noi şi va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus şi ne vom vaccina. Până atunci, aşa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val şi mai periculos”, a mai scris medicul.

De menționat este că Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până vineri, la ora 10:00, s-au înregistrat peste 19.000 de cazuri noi de COVID-19, cel mai grav bilanţ de la începutul pandemiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI