Octavian Jurma, avertisment categoric pentru români după apariția primelor 3 cazuri de infectare cu o nouă variantă Omicron. Ce trebuie să știe cetățenii care au avut deja Covid-19

de: Rosu Ioana
09 06. 2022

Epideomiologul Octavian Jurma este unul dintre specialiștii care s-a remarcat în perioada pandemiei, oferind statistici cu privire la situația Covid-19 în România, dar și în lume. De asemenea, acesta a fost un critic aspru al autorităților, care au subestimat, din punctul său de vedere, efectele nocive ale virusului. În cursul serii de miercuri, medicul a avertizat România că s-au înregistrat deja primele trei cazuri de Covid-19, generate de varianta BA.5 a tulpinii Omicron. Din păcate, Octavian Jurma nu vede cu ochi buni viitorul, atunci când vine vorba de un posibil nou val al pandemiei.

„Pandemia nu a luat decizia de a termina cu România”

După o perioadă de pauză și relaxare a restricțiilor, specialistul Octavian Jurma revine în atenția publicului cu un anunț trist, menit să tulbure liniștea dinaintea furtunii. Din păcate, România se confruntă deja cu primele îmbolnăviri generate de cea mai infecțioasă variantă a tulpinii Omicron, mai exact, BA.5.
Dacă până acum, varianta BA.2 a fost responsabilă pentru majoritatea cazurilor din ultimul val al pandemiei, medicul atrage atenția că este doar o chestiune de timp până când această ultimă variantă va concura cu cea precedentă. Octavian Jurma nu a pierdut din vedere să amintească de faptul că pandemia nu s-a terminat nicio secundă, în ciuda deciziei autorităților de a renunța la toate restricțiile anti-Covid-19.

”Din păcate, săptămâna această am primit o veste proastă pe care sperăm să nu o auzim până în toamnă. Avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominanţei faţă de BA2 este doar o chestiune de timp acum. Iată că, deşi noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termina cu omenirea în general şi România în particular”, a scris Octavian Jurma, miercuri seară, pe Facebook.

Ce se întâmplă cu imunitatea dobândită în urma bolii?

În continuare, Octavian Jurma susține că această variantă nou apărută se transmite mult mai rapid față de cele precedente, fiind foarte probabil să devină dominantă în noul val care va exploda, cel mai probabil în toamnă, atunci când lumea revine din concedii și se reîntâlnește în grupuri mari. Epidemiologul nu exclude ca următorul val al pandemiei să fie generat de o combinație între mai multe variante.

De asemenea, medicul avertizează românii care au făcut deja variantele mai slabe Omicron că nu au o imunitate puternic dezvoltată, iar șansele să se infecteze cu noua variantă sunt mari.

„BA.5 este cea mai infecțioasă dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 și BA2.12.1) care concurează pentru supremație în valul 6. Ordinea este BA5 > BA4 > BA2.12.1 cu un avantaj între 30 și 50% una față de alta.

Este destul de probabil că valul de toamnă să fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinație a lor cum a fost cazul valului 5 (în care am avut BA1 și BA2 în succesiune rapidă).

Imunitatea față de BA4 și BA5 după infecția cu versiunile precedente este foarte scăzută. Chiar și evaziunea imună după vaccin este mult mai ridicată decât a BA1 și BA2. Această inseamana că populația nevaccinată va fi foarte vulnerabilă la infecție și totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boală produsă”, a transmis acesta.

Care ar fi cea mai gravă variantă Omicron

Octavian Jurma îi sfătuiește pe români să aibă grijă de sănătatea lor și să nu ignore restricțiile impuse de alte țări, având în vedere că certificatul verde este solicitat încă de multe state europene.

„BA.2 a produs cazuri mai grave decât BA.1 (se vede și pe curbă din România) iar BA5 și BA4 par să fie mai grave în modelele de laborator decât BA.2 dar nu la fel de grave că Delta. Datele din Africa de Sud sugerează că BA5 este mai blândă decât BA1 cele din Portugalia că e mai severă.

BA5 și BA4 sunt suficient de infecțioase să producă un debut timpuriu al valului 6 în vara și de aceea e important să urmăriți situația epidemiologică mai ales dacă călătoriți în țări care iau în serios sănătatea publică și pot introduce certificatul verde de pe o zi pe alta”, a mai adăugat Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook.