Octavian Jurma, adevărul crunt din spatele scăderii infectărilor Covid-19: „Oficial ne merge bine”
Epidemiologul Octavian Jurma a revenit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care critică în termeni duri această scădere oficială a infectărilor, în contextul în care țara noastră se află în mijlocul unei crize sanitare, iar situația din spitale rămâne în continuare dezastruoasă. Specialistul a explicat din punctul său de vedere, dar și în urma unei analize atente a graficelor și a evoluției pandemiei, de ce în acest moment, România are un număr redus de cazuri, în timp ce țările din Vest se confruntă din nou cu o explozie a infectărilor, fiind impuse restricții anti-Covid-19 dure.
„Cum e posibilă o așa scădere”
Cu o amară ironie, Octvian Jurma subliniază cât de bine s-au descurcat autoritățile din România pentru a reduce infectările Covid-19, fiind martorii unei scăderi impresionante a incidenței cazurilor. Astfel, comparând cu alte țări care se luptă în acest moment cu un nou val de infectări, România se pregătește de noi relaxări și laude.
„Oficial ne merge bine” era un refren popular după Revoluție. Îl auzim deja de la nivelul conducerii României în ciuda dezastrului sanitar în care încă ne aflăm. Îmi și imaginez ușurarea guvernanților dar și a multor negaționiști români când văd că „oficial le merge prost” țărilor din occident.
Astfel dacă vor fi încolțiți cu întrebări de reporteri, autoritățile vor putea spune [din nou] că dezastrul de la noi nu a fost așa de rău: „nu vedeți că se întâmplă și în Germania și Austria”, și-a început mesajul renumitul epidemiolog.
Octavian Jurma explică unul dintre motivele care a stat la baza scăderii numărului de infectări, contrar situației din Italia, Austria, Franța. Potrivit medicului, testarea în România este puternic subestimată, așa cum s-a întâmplat și în vară, în plin val patru al pandemiei, atunci când numărul testelor efectuate era modic.
Cum reușesc autoritățile să țină pandemia sub control
Astfel, epidemiologul subliniază într-un mod ironic că, în urma rezultatelor uimitoare, autoritățile din România par să dețină secretul succesului, acesta constând în măsuri de relaxare și lipsa testării în masă.
„Aparent cu o strategie de relaxare completă, mult peste nivelul oricărei alte țări din Europa, România a reușit să reducă cel mai mult rată de infectare din Europa în vara anului 2021. Cu alte cuvinte, relaxarea mioritică e mai eficientă decât carantina și vaccinarea vestică.
Cum e posibil așa ceva? Secretul succesului nostru este evident testarea în masă, mai precis absența ei.
România are acum o rată de testare zilnică de doar 2,500 teste per milion de locuitori în plin val 4-Delta. În vara testăm pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori…(…)”, a explicat specialistul.
Octavian Jurma dezvăluie fără rețineri că acestă situație epidemiologică prezentată actualmente nu este, de fapt, cea reală, ceea ce înseamnă că nici Guvernul și nici alți români nu sunt interesați să afle adevărul, din moment ce iau de bune statisticile prezentate.
„Nici Guvernul și nici mulți români nu vor să știe care este realitatea epidemiologică din țară, pentru că aceasta ar strică discursul fantezist negaționist din România.
Un alt scenariu mult mai sinistru este că valul 4 de este de fapt întârziat cu 2 luni în România (septembrie) față de valul 4 din Franța sau Italia și va fi urmată peste 2 luni, în ianuarie, de o recidivă mai agresivă chiar decât valul 4. Este un scenariu enunțat și de col. dr. Gheorghiță.
Când va lovi valul 5 România
Medicul atrage atenția asupra creșterii infectărilor în luna decembrie, explozie cauzată tot de valul 4, în timp ce în luna februarie România va fi lovită de valul 5.
În opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne între cele două, respectiv un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val (valul 5) în februarie-martie, după modelul valului 3.
Orice prognoza în România este mult îngreunată de raportarea incompletă a datelor rezultate din secvențiere și de inhibarea testării.
Indiferent de scenariu, consensul medical este că valul 5 va veni debuta anul viitor, fie că recidivă Delta sau datorită unei variante Delta Plus. Tocmai de aceea reanimarea campaniei de vaccinare și adoptarea certificatului verde rămân măsurile cele mai importante care pot reduce impactul acestui nou val la un nivel suportabil.
NOTĂ: Această analiză a fost făcută pe baza datelor până la dată de 20.11.2021”, a fost o parte din mesajul transmis de epidemiologul Octavian Jurma.