Obligatoriu pentru toți românii care stau la curte. Legea e clară, e nevoie de aprobare de la vecini pentru această construcție

de: Ionuț Vieru
04 08. 2024

Românii care stau la curte știu cât de important este să aibă o relație bună cu vecinii. Unul dintre principalele motive care provoacă certuri între vecini este construirea gardului. Aici vorbim despre lățimea și înălțimea lui. Ce spune legea?

Reglementări privind construirea gardului

Proprietarii trebuie să ia mereu în considerare construcția gardului care delimitează proprietatea lor de cea a vecinilor, atunci când construiesc o casă. Există legi care impun ca gardul să aibă o anumite înălțime.

În cazul în care gardul nu are înălțimea maximă precizată în lege, proprietarii pot fi vizitați de autorități pentru a lămuri situația, iar de multe ori, această discuție se încheie și cu amenzi.

Articolul 662 din Codul Civil, aliniatul 2, ne spune că vecinii au obligația de a construi gardul dintre proprietăți, respectând o înălțime maximă de 2 metri, inclusiv coama zidului.

Reglementarea este impusă pentru a proteja drepturile de proprietate și posesie a vecinilor. De asemenea, gardul nu trebuie amplasat unilateral și trebuie să permită scurgerea apei pe ambele terenuri.

„(2)În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, prevede Art. 662 alin. 2 din Codul Civil.

Ce se întâmplă dacă gardul nu respectă înălțimea precizată în Codul Civil

Există situații în care proprietarul poate construi un gard mai înalt de 2 metri, dar acesta trebuie să solicite aprobare de la autoritățile locale competente și să respecte anumite condiții.

Mai departe, autoritățile vor examina cererea acestuia, iar dacă modificarea nu va avea un impact negativ asupra proprietăților învecinate sau nu va încălca reglementările locale, ar putea fi acceptată.

De menționat este faptul că vecinii au o responsabilitate comună de construcție a gardului. Dacă unul dintre ei refuză să participe la construirea gardului, poate fi obligat prin lege să contribuie.

Acest lucru îl regăsim în articolul 660 din Codul Civil, care spune următoarele:

„Zidul, șanțul, precum și orice altă despărțitură între două fonduri sunt prezumate a fi în proprietatea comună a vecinilor, dacă nu rezultă contrariul din titlul de proprietate, dintr-un semn de necomunitate ori dacă proprietatea comună nu a devenit proprietate exclusivă prin uzucapiune, în condițiile legii.”