Obligatoriu de astăzi pentru şoferi. Noua regulă din Codul Rutier care te lasă pieton. În ce condiţii se mai poate parca pe trotuar

de: Sabina Anastasia
20 11. 2022

Obligatoriu de astăzi, 20 noiembrie, pentru şoferi. O nouă lege, promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, schimbă regulile privind parcarea mașinilor pe trotuare. Agenții de poliție te vor lăsa pieton, dacă nu vei respecta prevederile legislative. Ce modificări de lege trebuie să aibă în vedere participanții la trafic.

Obligatoriu de astăzi pentru şoferi

O nouă regulă din Codul Rutier a intrat în vigoare duminică, 20 noiembrie. Începând de astăzi, șoferii vor trebui să fie mai atenți la modul în care parchează mașinile. Reprezentanții Poliției Române îi vor putea lăsa prietoni, dacă vor descoperi nereguli. Concret, este vorba despre problema parcării autovehiculelor pe trotuare.

Legea nr. 302 din 15 noiembrie 2022, care are în vedere modificarea art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, inițiativa legislativă a fost publicată, în urmă cu puțin timp, în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege a fost înaintat în anul 2019, unul dintre inițiatorii săi fiind președintele USR, Cătălin Drulă. Acesta a explicat că mai mulți reprezentanți politici, din diverse formațiuni, au solicitat conturarea unei inițiative privind parcarea mașinilor pe trotuare. Primarii au fost primii care au semnalat problema blocării trotuarelor cu autovehicule.

Atât copii, cât și adulți, printre care și persoane cu dizabilități, s-au confruntat cu situații dificile din cauza comportamentului șoferilor, spun reprezentanții politici. Astfel, a luat naștere proiectul de lege care a intrat în vigoare duminică, 20 noiembrie, după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Parcarea pe trotuare este interzisă

„Trebuie să înțelegem că orașele sunt pentru toți, și pentru pietoni, pentru vârstnici, pentru mame, pentru persoanele cu dizabilități, categorii care nu trebuie să fie ostracizate și împiedicate să poată folosi străzile din orașele în care trăiesc”, spunea președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre cei care au inițiat proiectul de lege.

Puțini șoferi știu ce înseamnă schimbările aduse în OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Iată ce trebuie să cunoască participanții la trafic! Începând de duminică, reprezentanții Poliției Rutiere vor putea să decidă ridicarea mașinilor ce vor fi găsite staționate pe trotuare, în mod neregulamentar.

Citește și: Amendă de 3.000 de lei pe loc pentru şoferii care au asta în maşină. Obiectul e folosit de toţi, din păcate

Până acum, doar autovehiculele staționate necorespunzător pe partea carosabilă erau ridicate de către oamenii legii. Dacă pe trotuare nu existau indicatoare sau marcaje care să interzică parcarea, șoferii puteau efectua această manevră în locurile dorite. În schimb, trebuia asigurat un spațiu minim, de un metru lățime, pentru deplasarea corectă a pietonilor.