Obiectul din casă care are cele mai multe bacterii. Mare atenție când îl folosești

de: Sabina Anastasia
09 07. 2022

Există un obiect folosit de gospodine zilnic în bucătărie, care devine de cele mai multe ori un teren de reproducere perfect pentru bacterii. Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că buretele de bucătărie poate găzdui aproximativ 54 de milioane de bacterii pe centimetru cub. Iar asta din cauza proprietăților optime pentru înmulțirea bacteriilor, adică a mediului aerisit, umed și plin de resturi alimentare. Ce trebuie să știi despre obiectul cu cele mai multe bacterii!

Obiectul cu cele mai multe bacterii din bucătărie

Buretele de bucătărie prezintă mai multe „sectoare”, de dimensiuni diferite, care satisfac atât bacteriile care preferă un mediu izolat, cât și cele care se adaptează mediilor în care trăiesc deja alte organisme. Așadar, un burete de vase este cu adevărat cel mai bun mediu pentru dezvoltarea comunităților microbiene.

Cercetătorii au descoperit că bacteriile care se dezvoltă în spații reduse, cum ar fi porii mici ai unui burete, nu vor deranja alte organisme. În combinație cu resturile alimentare rămase pe buretele de bucătărie după spălarea vaselor, obiectul devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

„Bacteriile sunt la fel ca oamenii care trăiesc în timpul pandemiei – unora le este greu să fie izolate, în timp ce altele prosperă. Am demonstrat că într-o comunitate complexă care are interacțiuni atât pozitive, cât și negative între specii, există o cantitate intermediară de integrare care va maximiza coexistența sa generală”, a declarat Lingchong You, autorul studiului, potrivit Live Science.

Cât de des trebuie să schimbi buretele de vase

Potrivit cercetătorilor americani, cel mai eficient mod de a distruge bacteriile dintr-un burete de bucătărie este ca acesta să fie curățat într-un cuptor de microunde sau pus la spălat în mașina de vase. Aceste aparate eradică aproape 100% din bacterii, potrivit experților. Este, de asemenea, important să stoarceți buretele după fiecare utilizare.

Pentru prima variantă, umeziți bine buretele și lăsați-l în cuptorul cu microunde (program ales aleatoriu) pentru un minut cel puțin. Nu puteți niciodată buretele uscat în cuptorul cu microunde, întrucât ar putea să ia foc.

Află greșeala fatală pe care o faci cu buretele de vase! Cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să fie atenți și să își schimbe periodic buretele de bucătărie. Chiar dacă apelăm la modalități de curățare a buretelui de bucătărie, trebuie să-l schimbăm periodic.

Citește și: Cum dezinfectezi cele mai murdare obiecte din bucătărie. Trucul care rezolvă problema în doar două minute

Un studiu realizat în anul 2017 a arătat că bureții de bucătărie ar trebui să fie înlocuiți săptămânal întrucât acumulează, inevitabil, bacterii. Alte voci susțin că buretele de bucătărie ar trebui schimbat o dată la două săptămâni sau chiar mai devreme, dacă prezintă un miros deranjant sau se rupe.