Obiectul care se vinde cu 2.000 de euro doar pentru că numele Elenei Ceaușescu e trecut pe el
Care este obiectul care se vinde cu 2.000 de euro doar pentru că numele Elenei Ceaușescu apare trecut pe el. Obiectul este scos la licitație de Casa de licitații Artmark, pe 5 aprilie, în cadrul unei licitații de Artă Istorică, care cuprinde inclusiv o colecție de numismatică și hărți. Printre piesele licitate se numără săbii, hărți, monede, fotografii, dar și un anumit obiect pe care apare numele Elenei Ceaușescu. Despre ce este vorba!
Ce obiect se vinde cu 2.000 de euro doar pentru că numele Elenei Ceaușescu e trecut pe el
În cadrul licitației mai sus menționate, printre toate obiectele expuse, se află deci și un certificat de inventator al Elenei Ceaușescu, pe care este scris numele său. Certificatul de inventator care i-a aparținut soției fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu, are un preț de pornire de la 2.000 de euro.
De menționat este că, alături de numele Elenei Ceaușescu, mai apar și numele inginerilor Silvia Bittman, Isabela Florescu, Viorica Fieroiu, Gavril Muscă, Tănasie Pârvuțoiu, Grigore Pop, Francisc Gothard, Ioan radu Zgâia, Mircea Laba, Nicolae Iacob, Cocuța Pandele, Mișu Mihălcescu și a chimistului Toma Messinger. Certificatul s-a acordat pentru invenția denumită „procedeu pentru separarea și purificarea izoprenului din benzinele de piroliză”.
Ce alte obiecte mai sunt scoase la licitație
Tot în legătură cu viața publică a lui Nicolae și Elenei Ceaușescu mai este scos la licitație și un album cu fotografii din timpul vizitei în RFG, din anul 1973, atunci când cuplul a fost însoțit de ministrul de Externe, George Macovescu. Albumul provine chiar din colecţia fostului ministru de externe și are un preț de pornire la licitație de 300 de euro.
O altă piesă inedită care este scoasă la licitație este și scrisoarea Reginei Elisabeta către Vasile Alecsandri, datată 21 aprilie, 1887, care are un prețul de pornire de 500 de euro. Iar o fotografie care o ilustrează pe Regina Maria, în 1919, cu semnătura olografă, se vinde la licitație cu prețul de 300 de euro.
Tot 300 de euro este și prețul de pornire pentru manuscrisul ”Jurnal de bombardament”, de Geo Bogza, în care se detaliază atacurile aviației americane asupra Ploieștiului, anul 1943.
De asemenea, în cadrul aceleiași licitații mai există și ordine și medalii, care au prețuri ce pornesc de la 50 de euro. Este vorba despre medalia „40 de ani de domnie a lui Carol I” din 1906, medalia „Avântul Țării” din 1913, Ordinul „Virtutea Aeronautică” din 1931.
Iar Ordinul „Coroana României”, în grad de cavaler, în timp de pace, 1881, aflat în cutia originală, realizată la aterilerul Joseph Resch Fii, are un preț de pornire la licitație de 150 de euro.