Obiective turistice în Maramureș. Locuri spectaculoase pe care nu trebuie să le ratezi

de: Andreea Vînătoru
08 08. 2023

Maramureș se numără printre cele mai atractive zone turistice din România. Este o zonă care merită vizitată cel puțin o dată pe an, mai ales că există multe locuri frumoase acolo. Dacă nu v-ați ales încă o destinație de vacanță pentru acest an sau dacă pur și simplu vreți să evadați din oraș, zona Maramureșului este o idee excelentă. Iată ce obiective turistice puteți vizita în Maramureș! Sigur nu veți regreta!

Cele mai frumoase obiective turistice în Maramureș

Maramureșul și-a păstrat autenticitatea și farmecul de-a lungul timpului, mulți români preferând, an de an, să meargă în această zonă. Dacă veți ajunge în această vară, veți descoperi obiective turistice impresionante, tradiții și experiențe inedite.

De asemenea, județul Maramureș este o destinație foarte apreciată și de turiștii străini, care sunt atrași, în principal, de mâncarea autentic românească. Maramureșul este situat în nordul țării și cuprinde patru zone folclorice vechi, toate făcând parte din regiunea istorică Maramureș: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Codrului și Țara Maramureșului.

Cei care ajung în această zonă spun că Maramureşul este un imens muzeu în aer liber, cu numeroase atracții turistice care nu trebuie ratate. În materialul următor vă arătăm care sunt cele mai vizitate obiective turistice în Maramureș:

Locuri de vis în Maramureș

Cimitirul Vesel din Săpânța

Pe primul loc, atunci când ajungeți în Maramureș, se numără Cimitirul Vesel din Săpânța. Acesta este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, deoarece crucile din interior au mesaje vesele și totul este decorat cu motive tradiționale. În plus, pe fiecare cruce este pictată într-o nuanță specială de albastru, cunoscută și sub denumirea de „albastru de Săpânța”.

Mocănița de pe Valea Vaserului

În Maramureș există și celebra mocăniță, care trece printre munți, pe valea râului Vaser. Locomotiva cu aburi trage după ea vagoanele pline de turiști pe o distanță de 21,6 kilometri, iar experiența este una cu adevărat unică.

La capătul liniei, la gara Paltin, unde mocănița se întoarce, turiștii au parte de un festin cu bucate tradiționale, proaspăt pregătite de localnicii din zonă. O plimbare cu mocănița durează în jur de 6-7 ore, așa că este bine să-ți rezervi toată ziua pentru această activitate.

Satul Breb

Satul Breb este un alt obiectiv turistic care nu trebuie ratat din zona Maramureș. Aici veți regăsi case din lemn, dar și o biserică unică, datând încă din secolul al XVI-lea. De asemenea, zona este una plină de istorie, iar localnicii sunt pregătiți mereu să dezvăluie secretele acelor locuri.

Cascada Cailor

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase din România. Are o înălțime de aproximativ 90 de metri și se află în apropierea stațiunii montane Borșa. Această cascadă este spectaculoasă în orice anotimp, deoarece apa se strânge pe Muntele Cailor într-un cerc glaciar și alunecă pe versantul abrupt al Muntelui Piatra Rea.

Mânăstirea Bârsana

Mânăstirea Bârsana trebuie vizitată neapărat dacă ajungeți în Maramureș. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea și reflectă credința puternică a localnicilor, deoarece locul în care a fost ridicată a fost un cimitir în trecut. Picturile religioase din interior au influențe din stilul baroc și sunt o atracție majoră pentru turiști.

Muzeul Etnografic

Muzeul Maramureșean este alcătuit din două sectoare: Secția de aer liber (Muzeul Satului) și Secția Pavilionară. Muzeul Satului a fost creat în 1984 și este localizat în prezent pe Dealul Florilor, iar secția pavilionară a fost creată în anul 1964 și conține numeroase obiecte din Țara Chioarului, Codrului, Lăpușului și Maramureșului.

Citește și: Locul din România în care casele se vând cu 1.000 de euro

Lacul Albastru Baia Sprie

Lacul capătă tonuri de smarald, turcoaz sau albastru intens, în funcție de perioada a anului și de poziția soarelui. Lacul din Baia Sprie s-a format prin prăbușirea unei mine. În urmă cu ani buni, lacul a fost declarat rezervație naturală și se află într-o zonă sălbatică, neamenajată. Totuși, mii de turiști îl vizitează anual.

Munții Rodnei

Dacă te numeri printre fanii drumețiilor în natură, atunci nu ar strica să îți iei o noapte de cazare în stațiunea Borșa, punctul de plecare al celor mai multe trasee din Maramureș. De aici, poți să ajungi cu ușurință la Lacul Știol, Șaua Gărgălău, Cascada Cailor sau Lacul Iezer.

Citește și: Stațiunile din România perfecte pentru familiile cu copii