Obiectele din casă care trebuie înlocuite mai repede decât credeai. Mulți români greșesc

de: Ștefan R. Apostol
16 04. 2022

A venit primăvara, ceea ce înseamnă că a sosit momentul să facem curățenie în casă printre obiectele de uz casnic. Să aruncăm tot ce nu ne mai trebuie. Să scăpăm de dezordinea pe care am acumulat-o în ultimul an. Dar cum știm dacă scăpăm de lucrurile potrivite la momentul potrivit sau dacă curățăm corect bunurile rămase? Este foarte important să știm aceste lucruri, pentru a avea expeditivitate în curățenie și să nu aruncăm ce s-ar putea să ne mai trebuiască.

Obiectele de uz casnic pe care trebuie să le înlocuiți în mod regulat

Uneori poate fi o decizie dificilă și, uneori, este posibil să nu știți că unele dintre obiectele pe care le aveți în casă au date de expirare. Dacă nu le schimbați din când în când, vă lăsați casa dumneavoastră expusă la acumulări de bacterii, ciuperci și alți agenți patogeni.

Toate acestea au potențialul de a vă îmbolnăvi. De la bucătărie la dormitor, iată care sunt cele nouă obiecte de uz casnic pe care trebuie să le aruncați sau să le curățați și când:

1. Periuța de dinți

Periuța de dinți ar trebui schimbată în fiecare lună. Periuțele de dinți sunt un refugiu pentru microbi. Cu cât o folosești mai mult timp, cu atât devine mai puțin eficientă în a o îndepărta și, în schimb, depune bacteriile înapoi în gură.

Aceste bacterii pot provoca respirația urât mirositoare. Și dacă nu puneți capacul jos la toaletă și trageți apa, riscați și o potențială creștere a coliformilor fecali.

2. Prosoapele de baie

Prosoapele de baie pe care doriți să le spălați în mod regulat, de obicei la fiecare două săptămâni, este recomandarea. Ceea ce se sfârșește prin a se întâmpla, este că ajungeți să pierdeți grămezile care vă permit să vă uscați și devin mai puțin eficiente.

Bacteriile, cum ar fi cele de pe corpul tău și poate ciupercile care pot provoca mătreață și dermatită, ar putea eventual să intre acolo. Și dacă nu te speli cu apă foarte caldă, acestea ar putea avea tendința de a se dezvolta și, potențial, de a te reinfecta atunci când te usuci.

3. Filtrele de apă, obiectele de uz casnic de care trebuie săs capi

Filtrele de apă, cum ar fi cele care se găsesc în produsele Brita, trebuie schimbate la fiecare trei luni, este recomandarea. Acestea sunt excelente pentru a elimina contaminanții, dar nu sunt excelente pentru a ucide insectele. Bacteriile care provin din alimentarea cu apă pot crește de fapt în filtrul Brita.

Specialiștii  explică faptul că, în unele sisteme de distribuție, există „agenți patogeni oportuniști”. Dacă li se permite să se dezvolte, atunci există o probabilitate semnificativă să vă confruntați cu probleme gastrointestinale.

4. Buretele de bucătărie

Buretele de bucătărie este cel mai germinativ obiect din casă. În mod normal, îl puteți curăța în mod regulat menținându-l umed și încălzindu-l la microunde timp de două minute.

Dar, în timp, eficiența buretelui de a putea curăța scade. Așa că, în loc să poți doar să cureți, s-ar putea să depui bacterii, de asemenea, la fel ca și periuța de dinți.

5. Recipiente din plastic

Schimbarea recipientelor de plastic se reduce la faptul că este vorba mai mult de siguranța chimică decât de combaterea microbilor. Plasticul în sine se poate desprinde. Așa că ideea ca microplasticele și alte particule din recipiente să ajungă în mâncare și apoi să ajungă în tine, evident, nu este un lucru bun.

Așadar, dacă folosești aceste recipiente doar o dată pe săptămână, specialiștii spun să le schimbi la fiecare șase luni. Dacă le folosești în fiecare zi, atunci vei dori să le schimbi o dată la fiecare sezon.

6. Dezinfectanți

Oamenii nu își dau seama că dezinfectanții au un termen de valabilitate. Adesea, în domeniul sănătății, durata de valabilitate a produselor de curățare este de aproximativ o lună, din cauza faptului că sunt de nivel înalt și acționează.

Pentru casă, însă, puteți scăpa cu trei luni. Desigur, ar trebui să faceți curățenie suficient de des pentru ca produsele de curățare să nu vă dureze de fapt trei luni, spun specialiștii.

7. Husa pentru saltea

Cei mai mulți oameni cred că atunci când transpiră când dorm, aceasta intră în cearșaf. Și așa este, dar de obicei intră sub cearșaf, așa că avem huse pentru saltele care vor ajuta la protejarea saltelei. Așa că, în cele din urmă, o husă de saltea va fi contaminată cu microbi.

Puteți spăla husa saltelei o dată la trei luni. Cu toate acestea, în timp, aceasta își va pierde capacitatea de a reține agenții patogeni și, în cele din urmă, aceștia vor ajunge în saltea. Așa că schimbați husa saltelei în fiecare an.

8. Pernele

Pernele sunt ca niște bureți de bucătărie, în sensul că le place să rețină tot felul de ciuperci, bacterii și acarieni. Regula generală este că, dacă o puteți spăla, atunci spălați-o la fiecare trei luni. Dar dacă nu, puteți să vă înlocuiți pernele la fiecare șase luni sau un an.

9. Papuci de casă, sunt obiectele de uz casnic care trebuiesc schimbate

Dacă purtați șosete cu papuci, atunci nu aveți de ce să vă faceți griji. Dar dacă purtați papucii desculți, atunci papucii vor trebui să fie aruncați la un moment dat.

Toate insectele care se află în picioarele tale vor ajunge în papuci. Și pentru că va fi cald și umed, ca urmare a transpirației picioarelor, insectele vor crește. Acest lucru va face ca picioarele tale să miroasă.

Și, deoarece există potențialul ca ciupercile să crească, acest lucru ar putea duce la infecții. Dacă sunteți în măsură să vă spălați papucii, aceți asta o dată pe lună. Dacă nu, atunci înlocuiți-i la fiecare șase luni.