Obiectele care nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau în chiuvetă. Nu mai face aceste greșeli

de: Ștefan R. Apostol
16 08. 2021

Înainte de a arucna ceva în toaletă sau în chiuvetă, amintiți-vă că ar putea ajunge în apa de băut. Există anumite articole pe care nu ar trebui să le aruncați niciodată în toaletă sau în chiuvetă. Asta dacă vreți să vă menține sistemele funcționale. Vă oferim, în cele urmează, câteva sfaturi de ce nu ar trebui să aruncați pentru a nu vă înfunda țevile.

Lucruri pe care să nu le arunci niciodată în toaletă sau în chiuvetă

Nu de puține ori ni se întâmplă, ca din grabă, sau din lipsă de timp, să nu mai ducem la gunoi anumite lucruri. Astfel, ajungem să le aruncăm fie  în toaletă sau în chiuvetă. Genul acesta de situații pot crea probleme, unele chiar grave. Se pot înfunda țevile de scurgere, și de cele mai multe ori ar putea să refuleze.

Într-o asemenea situație, în loc să pierdem 2 minute în a duce la gunoi lucrurile, vom pierde mai mult timp și bani pentru a remedia problemele. În această idee vă propunem câteva sfaturi și, mai ales, cam care ar fi lucrurile pe care să nu le aruncați niciodată în toaletă sau în chiuvetă.

Această listă propusă cu lucruri pe care nu ar trebui să le puneți niciodată în toaletă sau în chiuvetă vă va ajuta să evitați o mare mizerie cu un canal de scurgere înfundat, chiuvetă de bucătărie înfundată, cadă de baie înfundată, toaletă înfundată sau, și mai rău, o canalizare înfundată. Întrebați orice instalator  sau oriunde altundeva și probabil că vor fi de acord că lista de mai jos este mult prea scurtă.

1. Să nu aruncați în toaletă sau în chiuvetă medicamente și produse farmaceutice

Orice medicamente nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau în chiuvetă. Studiile au stabilit că medicamentele aruncate pe canalul de scurgere pot contamina lacurile și cursurile de apă. Ulterior, pot dăuna peștilor și altor animale sălbatice și, adesea, pot ajunge în apa noastră de băut.

Când poluați aprovizionarea cu apă cu substanțele chimice din aceste produse farmaceutice, expuneți persoanele care ar putea fi grav afectate. Unele medicamente deosebit de dăunătoare includ hormoni și antidepresive care pot perturba reproducerea sau creșterea speciilor acvatice.

Medicamentele nu vă vor obliga neapărat să desfaceți un canal de scurgere sau să reparați eliminarea gunoiului, dar ar putea dăuna aprovizionării publice cu apă. Eliminați medicamentele neutilizate sau depășite prin programe locale de reciclare.

2. Bucăți mari de deșeuri

Bucăți mari de deșeuri, cum ar fi nisipul, materialele plastice, jucăriile, nu ar trebui niciodată spălate sau aruncate pe canal. Ai fi uimit de ceea ce se găsesște în canalele de drenaj înfundate. Aceasta include mese întregi pe care copiii le-au aruncat de pe farfurii aruncate în toaletă sau în chiuvetă.

3. Tampoane și șervețele sanitare. Nu e igineic să le arunci în toaletă sau în chiuvetă

Tampoanele sunt menite să absoarbă umezeala și să se extindă. Nu se dizolvă în apă. Se blochează tot timpul în sistemele de instalații sanitare și înfundă toaletele și conductele de scurgere. Asta înseamnă mai multă muncă pentru ninstalatori, dar cheltuieli inutile pentru proprietarii de case.

De asemenea, tampoanele pot crea probleme pentru sistemul septic și pot înfunda liniile de canalizare. De asemenea, șervețelele sanitare sau prosoapele sanitare se pot umfla și înfunda țevile. Înfășurați cu atenție produsele de igienă feminină și aruncați-le în coșul de gunoi.

4. Scutece de unică folosință

Oricât de dezordonate ar fi, scutecele de unică folosință nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau în chiuvetă.. Sunt extrem de absorbante, non-biodegradabile și se pot înfunda în coturi de sub toalete și în conductele de canalizare.

Scoaterea unui scutec de unică folosință poate necesita utilizarea unui șarpe sanitar sau a unui șnec electric pentru a ajuta la desfundarea conductelor. Șerpii cu manivelă de mână nu sunt de obicei suficient de mari pentru această muncă, așa că veți avea nevoie de un instalator cu echipament mai greu.

Majoritatea scutecelor de unică folosință sunt etichetate „spălabile”. Cu toate acestea, mulți specifică că „nu sunt siguri pentru fosa septică”, ceea ce înseamnă că ar putea înfunda un sistem septic. De cealaltă parte, hârtia igienică este făcută să se rupă. Scutecele de unică folosință sunt făcute să se umfle.

5. Grăsimile și  uleiuri nu au ce căuta în toaletă sau în chiuvetă

Ați încercat vreodată să vă spălați grăsimea de pe mâini? Nu este ușor, nu-i așa? Ei bine, nici nu este ușor să le îndepărtați din țevile înfundate. Grăsimile și uleiurile sunt dăunătoare instalațiilor sanitare. Îi țin ocupați pe instalatori pentru că fac o treabă grozavă înfundând canalele de scurgere.

Nu trebuie turnate niciodată în chiuveta de bucătărie, chiuvetă de baie sau toaletă. Grăsimea turnată pe canalul de scurgere se poate lipi de interiorul țevilor, unde alte deșeuri se lipesc de ea pentru a forma saboți. Efectul este înfundarea instalațiilor și, implicit, costuri mari de desfundare.

6. Oase și resturi de fructe

Riscul este atât pentru conductele de instalații sanitare, cât și pentru eliminarea gunoiului. Aruncarea oricăruia dintre acestea în toaletă poate înfunda toaleta sau linia de canalizare la care se conectează, dacă lucrurile ajung atât de departe.

Concluzie și sfatul de final

Înainte de a arnca ceva în toaletă sau în chiuvetă, amintiți-vă unde va ajunge. Dacă vă întrebați dacă este sigur să faceți asta, probabil că nu este. Nu aruncați niciodată în toaletă nimic care nu este urină, fecale sau hârtie igienică.

Păstrați aceste lucruri departe de canalele de scurgere din casa dvs.:

  • Medicamente și produse farmaceutice
  • Deșeuri de bucăți
  • Tampoane și șervețele sanitare
  • Scutece de unica folosinta
  • Uleiuri și grăsimi
  • Oase, resturi de fructe, coji și legume stricate
  • Îngrășăminte, pesticide, insecticide și erbicide
  • Prezervative
  • Șervețele umede
  • Vopsea și lichide, solide, gaze inflamabile sau explozive
  • Fluide auto
  • Servețele de hârtie
  • Coji de ou
  • Zaț de cafea
  • Autocolante
  • Produse de curățat pentru uz casnic