Obiceiuri și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil. Ce spune tradiția că nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, celebrată pe 8 noiembrie, este una dintre cele mai importante în calendarul creștin-ortodox, având o semnificație aparte în cultura populară românească. Cu această ocazie, credincioșii urmează tradiții și respectă superstiții care păstrează vie credința și legătura cu lumea de dincolo.
Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil?
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați cei mai importanți dintre îngeri, având roluri speciale în protejarea și ghidarea sufletelor. Numele lor provin din limba ebraică și au semnificații profunde.
Mihail, al cărui nume înseamnă ”Cine este ca Dumnezeu?”, este văzut ca un arhanghel războinic și conducător al oștirilor cerești împotriva forțelor răului. El este adesea reprezentat cu o sabie de foc, simbolizând puterea sa de a proteja lumea de influențele negative. Pe de altă parte, Gavriil, care înseamnă ”Dumnezeu este puterea mea”, este cunoscut drept mesagerul divin.
El este cel care a adus vestea nașterii lui Iisus Hristos către Fecioara Maria și este deseori pictat cu un crin alb, simbol al purității și al speranței. În tradiția creștină, acești doi arhangheli sunt călăuzele sufletelor către Rai și veghează asupra celor care îi invocă pentru protecție.
Tradiții și superstiții pe 8 noiembrie
În ziua de 8 noiembrie, credincioșii aprind lumânări în biserici și acasă pentru a cere ajutor și ocrotire de la Sfinții Mihail și Gavriil. Un obicei popular este oferirea de alimente și băuturi de pomană, pentru sufletele celor decedați, iar sâmbăta dinaintea acestei zile este dedicată în mod special pomenirii morților. Oamenii merg la cimitir, aprind lumânări și împart alimente pentru cei dragi care au trecut în neființă.
În această zi, tradiția spune că nu este bine să muncești la câmp, să coși, să speli rufe sau să aprinzi focul în casă, toate acestea fiind considerate activități care ar putea atrage ghinionul sau ar deranja lumea spirituală. În anumite regiuni, se spune că Sfântul Mihail ar fi cel care stă la căpătâiul bolnavilor, iar locul său – la cap sau la picioare – ar prevesti dacă aceștia vor muri sau se vor însănătoși.
Citește și Sfinții Mihail și Gavril ocrotesc aceste zodii. Au grijă ca nativii să aibă parte de belșug și prosperitate!
Semnificația sărbătorii pentru români
De ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, aproape 1,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Cei care poartă numele Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela și alte derivate își celebrează astfel ocrotitorii spirituali.
Această sărbătoare este marcată cu rugăciuni și mulțumiri, fiind o ocazie specială pentru familii de a se reuni și de a menține vie tradiția creștină și respectul pentru îngerii călăuzitori.
Obiceiurile și superstițiile de Sfinții Mihail și Gavriil reînvie credințele străvechi și mențin o legătură simbolică între oameni și puterea divină, oferindu-le protecție și speranță în viața de zi cu zi.