Obiceiul pe care trebuie să îl respecte toți credincioșii, după ce iau anafura. Tradiția veche de care mulți români au uitat

de: Anca Lupescu
03 05. 2024

Credincioșii care merg la slujba de Înviere, la finalul sfintei Liturghii, vor lua anafura sau paști sfințite, adică pâinea și vinul care simbolizează trupul și sângele lui Iisus Hristos. Oamenii pleacă cu ele acasă pentru a le consuma în zilele ce urmează. Iată care este obiceiul pe care trebuie să îl respecte toți credincioșii, după ce iau anafura. 

Ce este anafura?

În momentul în care oamenii merg la noaptea de Înviere, preoții le împart acestora paști binecuvântate. Anafura este partea rămasă din cele cinci prescuri, care se sfințesc și apoi se împart credincioșilor care nu s-au putut împărtăși.

Vezi și: Ce se va întâmpla în biserică, în noaptea Învierii. Vești bune pentru credincioșii români

Această pâine sfințită se împarte oamenilor la finalul slujbei și reprezintă Trupul lui Hristos, stând mărturie pentru sacrificiul și Învierea Domnului.

Printre obiceiurile din noaptea de Înviere se numără și dusul ouălor și a bucatelor de Paște la biserică pentru a fi sfințite. După slujbă, oamenii merg cu Lumina Sfântă și pe la mormintele celor care au plecat dintre noi pentru a îi anunța că Hristos a Înviat.

După ce bucatele au fost sfințite la biserică, credincioșii iau anafura și merg acasă. În schimbul acesteia, ei trebuie să lase un ou roșu sau bani la biserică.

Anafura se ia în noaptea de Înviere, dar se mănâncă dimineața, câte puțin. Nu trebuie să mănânci nimic înainte de a lua anafură și înainte se spune rugăciunea Tatăl Nostru.

Vezi și: Ţinutele alese de Carmen Iohannis pentru slujba de Înviere şi prima zi de Paşte. Detaliul care a atras atenţia imediat. Foto

Obiceiul pe care trebuie să îl respecte toți credincioșii, după ce iau anafura

Înainte de a lua anafura, credincioșii trebuie să își spele fața cu apa în care au pus un ou roșu. Se spune că aceștia vor fi sănătoși și roșii în obraji precum coaja de ou.

Cea mai în vârstă persoană din familia ia o bucată de anafură și spune Hristos a Înviat, iar cel care primește spune Adevărat a Înviat. Se repetă de trei ori, apoi se ia anafura.

Paștile sau anafura sunt sfințite printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce a fost anterior stropită cu vin care simbolizează Sângele lui Hristos.

Citește și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu

Obiceiul pe care trebuie să îl respecte toți credincioșii după ce iau anafura este să mănânce un ou roșu și pască. Se spune că în acest fel vor fi curați ca pasca și sănătoși ca oul.

De asemenea, Lumina Învierii se păstrează în casă în cazul unei nenorociri. Tradițiile continuă și în a doua zi de Paște, când se obișnuiește ca finii să meargă la nași cu colaci, un covor și un ulcior.

Prin unele zone ale țării, băieții merg la fete cu stropitul. Obiceiul udatului s-a postat în special în Transilvania, unde fetele nemăritate sunt stropite cu apă sau parfum. În a treia zi de Paște, fetele își iau revanșa și merg să stropească băieții. 

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024. Ce se face în Duminica Învierii

Acest obicei este unul foarte vechi și adesea, fiecare tânăr stropește fata pe care o îndrăgește. Obiceiul este unul care încă se păstrează și adesea duce la lucruri mai serioase precum o căsătorie.