O pensionară din Moldova s-a trezit cu pensia mult mai mică după recalculare. Câți bani i-a luat Casa de Pensii

de: Andrei Simion
23 08. 2024

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) informează că va organiza proteste și va contesta noua lege a pensiilor la Curtea Constituțională, deoarece consideră că prevederile acesteia dăunează grav persoanelor cu dizabilități vizuale.

O pensionară din Moldova s-a trezit cu pensia mult mai mică după recalculare

Conform Asociației Nevăzătorilor din România, noua Lege 360/2023, care urmează să intre în vigoare, prevede că nevăzătorii trebuie să aibă un număr echivalent cu o treime din stagiul de cotizare pentru a se pensiona.

Spre deosebire de Legea 263/2010, unde această treime era considerată stagiu complet, noua lege calculează acest stagiu doar pe baza contribuțiilor plătite. Acest lucru are efecte grave pentru persoanele cu deficiență vizuală gravă, diminuează pensiile lor cu 60-80% și împiedică indexarea pensiilor viitoare, ceea ce va reduce treptat puterea de cumpărare.

„Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât și legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite. Așadar, cu toate că și Legea 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul. Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave, chiar dramatice. Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60% – 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat”, se arată în comunicatul ANR.

Reprezentanții asociației au dat și un exemplu: „Doamna M. M.-G. din Focşani, pensionată după 12 ani de muncă, a realizat 10,695 puncte. Pensia actuală, de 2.174 lei, scade, conform noii legi, la 867 lei, adică mai puţin decât indemnizaţia socială pentru pensionari (1.281 lei). Pe viitor, toate indexările care vor fi acordate, inclusiv cele menite să acopere inflaţia, vor viza pensia stabilită prin noua decizie, adică 867 lei, până când aceasta va ajunge la nivelul celei aflate în plată, adică 2.174 lei. În consecinţă, pentru mulţi ani de acum înainte pensia doamnei M. M.-G. va rămâne îngheţată”.

O pensionară din Moldova s-a trezit cu pensia mult mai mică după recalculare

Ce au mai transmis reprezentanții

Reprezentanții subliniază că modificările propuse nu implică costuri suplimentare pentru bugetul de anul acesta, deoarece nu vor crește pensiile deja aflate în plată. Adoptarea acestor modificări necesită doar înțelegerea nevoilor specifice ale persoanelor vulnerabile și voință politică.

„Subliniem că aceste modificări nu presupun absolut nici un efort bugetar în acest an, întrucât nu înseamnă creșterea pensiilor aflate în plată. Pentru adoptarea lor, este nevoie doar de înțelegerea specificului unei categorii vulnerabile și, mai cu seamă, de voință politică”, mai transmit reprezentanții.