O nouă taxă pentru români din toamnă. Pentru ce vor plăti în plus

de: Ioana Bucur
09 08. 2023

Se pregătește o nouă taxă pentru români, din toamna acestui an. Oamenii vor plăti mai mult pentru unele produse, însă își vor putea recupera banii. Precizări importante pentru clienții magazinelor din toate colțurile țării.

Se pregătește o nouă taxă pentru români

Peste doar câteva luni, românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru unele produse ce sunt aproape nelipsite din lista zilnică de cumpărături.

Potrivit legii, din data de 30 noiembrie, în România va trebui să se pună în aplicare sistemul de garanție-returnare (SGR) – ce îi obligă pe oameni să achite o garanție în valoare de 0,50 de bani pentru fiecare bătură îmbuteliată.

Valoarea garanției va putea fi recuperată de clienți când aduc recipientul golit într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți.

„În România, sistemul de garanţie-returnare (SGR) trebuie să devină funcţional, conform prevederilor legale, începând cu data de 30 noiembrie 2023, data de când consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate urmând ca, după golirea ambalajului, să îl ducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi pentru a primi valoarea garanţiei plătite iniţial”, conform unei analize realizate de reprezentanţii EY România.

Te-ar putea interesa și: Țări din Europa în care se plătește rovinieta. Cât costă și unde trebuie să plătești această taxă obligatorie

Foto: Profimedia

Ce trebuie să știe românii

Sistemul de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost creat pentru a promova și încuraja reciclarea ambalajelor atât de populație, cât și de companii. Se pun bazele, astfel, unui comportament responsabil vizavi de mediul înconjurător, urmărind-se reducerea impactului negativ asupra mediului.

SGR vizează ambalajele primare, utilizate pentru protejarea produselor individuale și este aplicabil pentru ambalajul primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l. Este vorba despre recipientele folosite pentru bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase. Acestea vor fi etichetate cu un marcaj specific.

„Prin implementarea SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile se reduce impactul deşeurilor asupra mediului şi se promovează economia circulară, în care materialele reciclate sunt reintroduse în procesul de producţie.

Este vorba, în final, despre gestionarea responsabilă a deşeurilor şi protecţia mediului înconjurător, scop în care autorităţile, industria şi consumatorii trebuie să colaboreze pentru a asigura eficacitatea acestui sistem”, precizează autorii analizei.

Te-ar putea interesa și: Lovitură pentru salariaţii din România. Taxa pe care angajaţii ar putea fi nevoiţi să o plătească în curând