O nouă monedă apare în România. Ce valoare are și ce personalitate se află pe ea

O nouă monedă apare în România. Ce valoare are și ce personalitate se află pe ea
O noua moneda apare in tara noastra

Banca Națională a României a anunțat că o nouă monedă apare în țara noastră. Mai exact, BNR va lansa în cursul zilei de luni, 23 mai 2022, cu ocazia a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce, o monedă din argint cu chipul acestuia. Aceasta va avea o greutate de 31,103 grame și un diametru de 37 de milimetri și va fi vândută doar în unele filiale BNR.

Nouă emisiune numismatică a BNR. Cât valorează moneda din argint de 1o lei și câte bucăți vor fi puse în vânzare

Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de luni, 23 mai 2022, o monedă din argint cu tema 350 de ani de la naşterea lui Ion Neculce.

Conform unui comunicat al BNR, moneda din argint cu tema 350 de ani de la naşterea lui Ion Neculce are valoare nominală de 10 de lei, diametru de 37 de milimetri şi greutatea de 31,103 grame.

Ce se regăsește pe fața monedei

Aversul monedei de 10 lei redă o imagine parţială a mănăstirii Putna şi portretul domnitorului Ştefan cel Mare, suprapuse peste un text extras din lucrarea lui Ion Neculce „O samă de cuvinte”, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2022”.

Ce are moneda de 10 lei pe spate

Pe spatele monedei de 10 lei se prezintă o mână scriind cu pana, un fragment din textul original al lucrării „O samă de cuvinte” şi inscripţiile „350 DE ANI DE LA NASTERE” şi „ION NECULCE”.  Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 de bucăți.

Cât costă moneda din argint de 10 lei

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

De unde vor putea fi cumpărate noile monede

Conform Băncii Naționale din România, lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se va face doar prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Care este ultima emisiune numismatică a BNR

Ultima emisiune numismatică a BNR a avut loc pe 16 decembrie 2021, atunci când instituția financiară a emis 5000 de monede de aur cu o valoare de 100 de lei. Emisiunea a avut ca temă 200 de ani de la  nașterea lui Vasile Alecsandri.

Aversul monedei redă clădirea Teatrului Național din Iași, la începutul secolului al XX-lea, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2021”, stema României și valoarea nominală „100 LEI”, iar reversul monedei prezintă portretul, numele și semnătura lui Vasile Alecsandri și anii între care a trăit acesta „1821” și „1890”.

Cât a costat moneda de aur de 100 de lei

Preţul de vânzare pentru moneda din aur de 100 de lei a fost de 2.300 de lei, fără TVA, iar moneda are 6,452 grame și un diametru de 21 de milimetri.