O nouă fabrică uriașă în România. Vor fi multe angajări, anunț clar: „Cea mai mare din Europa”

de: Stan Nicu
10 04. 2023

O nouă fabrică uriașă se va construi în România. Vor fi multe angajări, anunțul fiind foarte clar: fabrica va fi cea mai mare de genul acesta din Europa. De asemenea, investiția în această fabrică se va ridica la 182 de milioane de lei.

Se deschide în România cea mai mare fabrică din Europa. Cu ce se va ocupa

Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Uniunea Europeană va fi construită în țara noastră, în urma unei investiții de 182 milioane de lei, a anunțat astăzi Ministerul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale salută demersul unor investitori români din județul Olt, comuna Făgețelu. Aceștia au obținut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanțare de la Ministerul Economiei.

Ce va produce fabrica

Fondurile vor fi cheltuite pentru înființarea unei fabrici de procesare a lânii și la fabricarea de produse fono și termo izolante din lână, dar și pentru valorificarea unor produse secundare, cum ar fi lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

„Proiectul evaluat și validat se va transpune în construirea unei fabrici prin care se va prelucra această valoroasă resursă, în care găsim finalitatea Programului LÂNA, pe care l-am început în anul 2017. Vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenție cu asociațiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Fabrica va fi compusă din:

-1 hală de producție în suprafață de 12.500 mp,

-3 linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/ora/linie, care vor include și următoarele sub-capacități:

– instalații de centrifugare pentru extragerea lanolinei;

– 2 linii de peletizare;

– o stație de reciclare a apei și reintroducere în circuit;

– 2 linii automate de prelucrare și ambalare produse finite;

– capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafață a halei.

Industria prelucrătoare, ajutată

De asemenea, ministerul Agriculturii apreciază inițiativa Ministerului Economiei de a ajuta industria prelucrătoare, în contextul în care este vorba de o investiție care va contribui la reducerea efectelor negative privind schimbările climatice.

Aceasta va duce la atingerea obiectivului de eficiență energetică, prin cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice, și, de asemenea, la crearea de noi locuri de muncă într-o regiune care este defavorizată.