O nouă fabrică se vinde în România. Câți bani se cer, suma este uriașă
O nouă fabrică se vinde în România, activitatea sa fiind oprită din anul 2022, când a fost declanșată procedura falimentului. La momentul respectiv, societatea avea peste 250 de angajați. La ce preț s-a stabilit scoaterea la vânzare a proprietății. Suma nu este deloc mică. Cum a fost organizată fabrica.
O nouă fabrică se vinde în România
Încă o fabrică românească s-a închis, proprietatea fiind scoasă la vânzare, după ce i-a fost declarată intrarea în faliment, în anul 2022. Este vorba despre societatea Dan Steel Group Beclean, care a fost deținută și administrată de omul de afaceri Vasile Dan și copiii săi.
În momentul în care activitatea a fost oprită, societatea prezenta 254 de angajați și s-a propus disponibilizarea unui număr de 208 angajați. Fabrica de sârmbă Dan Steel Group Beclean a început să înregistreze primele pierderi în anul 2018. Patru ani mai târziu, avea să intre în faliment cu datorii de aproximativ 175 milioane de ei, echivalentul a 35 de milioane de euro.
„Pe fondul pierderilor înregistrate în anul 2019 și a celor înregistrate în perioada pandemiei de COVID (unitatea a fost oprită în luna aprilie și mai) și a celor de repornire a activității după șomaj, unitatea a înregistrat restanțe la plata unor furnizori și obligații asumate, motiv pentru care i-a fost cerută insolvența. Cererea de deschidere a procedurii a fost făcută de Unicredit.
Ulterior, la dosar au fost conexate și cererile creditorilor OTP și ArcelorMittal, iar în 2 iunie 2020 instanța a aprobat deschiderea procedurii insolvenței”, se arată într-unul dintre ultimele rapoarte financiare publicate la Bursa de Valori București, înainte ca societatea să fie retrasă de la tranzacționare și delistată, potrivit Profit.ro.
Cu câți bani a fost scoasă la vânzare
Fabrica Dan Steel Group Beclean este situată, așa cum îi spune și denumirea, în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud. Proprietatea prezintă un teren de o suprafață mai mare de 40 de hectare, dintre care 4, 5 hectare reprezintă extravilan, iar pe 75.460 de metri pătrați au fost realizate construcții.
Ca și organizare, fabrica prezintă spații de producție separate pentru trefilare, zincarea sârmelor, confecționarea cuielor, plastifierea panourilor de gard și a confecționării gabioanelor, precum și clădiri destinate depozitării produselor, activităților auxiliare și administrative.
Pentru fabrica de sârmă va urma să se încheie o tranzacție în valoare de câteva zeci de milioane de euro, mai exact 28, 8 milioane de euro. Costul proprietății a fost stabilit în urma unor evaluări realizate de CITR, care gestioneaz falimentul societății, potrivit sursei citate.
Prin vânzarea proprietății, creditorii (instituțiile statului, băncile Unicredit, OTP și Garanti și furnizori precum Tinmar Energy și ArcelorMittal) speră să poată valorifica activele intrate în faliment în martie 2022, după doi ani de insolvență.