O nouă descoperire în corpul uman, din greșeală. Oamenii de știință susțin că ar influența apariția cancerului
Organitul de tip blob conduce la metastaza osoasă, dar joacă probabil și un rol în funcționarea sănătoasă a celulei. Oamenii de știință tocmai au descoperit un organit necunoscut anterior în celulele umane.
O nouă descoperire în corpul uman, din greșeală
Denumit neoficial organitul „frodosom” sau „înțelept”, după eroul hobbit din „Domnul inelelor”, această structură fără membrană poate juca un rol în conducerea metastazelor osoase sau a răspândirii cancerului din alte părți ale corpului către oase, potrivit unui nou studiu.
Frodosomul, cu toate acestea, probabil nu este deloc rău. El joacă probabil un rol important – dar încă necunoscut – în funcționarea celulelor, au spus oamenii de știință. Organitele sunt celule eucariote, precum organele sunt pentru organisme, deoarece fiecare îndeplinește un set specific de funcții. Este rar să descoperiți un organit nou-nouț și doar câteva zeci de organite sunt deja cunoscute că există în celule, inclusiv mitocondriile și aparatul Golgi asemănător unui labirint, a declarat autorul principal Yibin Kang, profesor de biologie moleculară la Universitatea Princeton din New Jersey, potrivit livescience.com.
„Acesta este diferit de oricare pe care l-am cunoscut înainte”, a declarat Kang pentru Live Science. „Speranța mea este că va fi la fel de important ca alt organit, poate una dintre cele mai importante.”
Kang și echipa sa au descoperit accidental această nouă structură în timp ce studiau o genă numită DACT1, despre care cercetările anterioare au arătat că ar putea suprima căile de semnalizare critice – sau o serie de reacții chimice și moleculare – în celule, care ambele ajută la dezvoltarea osoasă precoce în uter și influențează cancerul in progresie. Activarea genei DACT1 pare să ajute răspândirea celulelor canceroase.
Pentru a înțelege de ce, cercetătorii au folosit o proteină fluorescentă pentru a eticheta proteina codificată de DACT1 în celulele umane dintr-un vas de laborator. Apoi au observat unde a mers proteina și ce a făcut. La microscop, au văzut că proteina DACT1 s-a condensat, împreună cu alte substanțe misterioase, în ceea ce arăta ca niște picături de ulei în apă.
Multe dintre aceste condensate, care arătau doar ca niște bile de formă neregulată – pete dacă vreți – s-au îndreptat unul lângă altul și s-au contopit ca mercurul lichid.
Ce sunt blobii sau frodosomii?
Blobii sau frodosomii, se formează printr-un proces numit „separare de fază lichid-lichid”, care este neobișnuit, dar nu este nemaiauzit printre organite. Cu alte cuvinte, acești frodosomi nu sunt definiți de o membrană solidă precum cea care înconjoară cele mai frecvent cunoscute organite, cum ar fi mitocondriile. Mai degrabă, este o structură asemănătoare fluidului, fără membrană, care are proprietăți fizice care îi permit să se separe de restul citoplasmei celulei.
Cercetătorii cred că frodosomii se formează atunci când proteina DACT1 se leagă de alte proteine plutitoare libere și molecule din celulă. DACT1 poate face acest lucru pentru că este un schimbător de formă excelent; este alcătuit din părți care se pot transforma în diferite forme care leagă diferite tipuri de proteine. Într-adevăr, atunci când cercetătorii au șters ADN-ul care codifică aceste părți de transformare, DACT1 nu au putut colecta toate proteinele necesare formării frodosomului.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că atunci când au injectat celule tumorale cu DACT1 marcat fluorescent, la șoareci, aceste bloburi s-au format atunci când cancerul s-a răspândit la oase; și atunci când au eliminat gena DACT1 din celulele tumorale la șoareci, ei au putut reduce metastaza osoasă.
Cercetătorii au descoperit frodosomi în celulele de cancer de sân și de cancer de prostată care s-au metastazat până la os, dar aceste organite apar și în celulele umane sănătoase, inclusiv celulele pulmonare.
Este prea devreme pentru a spune dacă frodosomul va fi o țintă bună de medicamente în cancerul metastatic, dar descoperirea este cu siguranță un „fenomen nou, interesant”, a spus Kang. (El este co-fondatorul unei companii KayoThera care lucrează pentru a dezvolta medicamente pentru cancerul în stadiu târziu sau metastatic).