O nouă categorie de români poate circula în afara locuinței după ora 22:00. Anunțul făcut cu puțin timp în urmă

de: Rosu Ioana
06 05. 2021

Valeriu Gheorghiță a anunțat în cursul serii de miercuri o nouă categorie de persoane care se poate deplasa în oraș după ora 22:00. Potrivit acestuia, persoanele care merg să se vaccineze după ora impusă de autorități cu privire la circulația liberă pe străzi, nu vor fi amendate. Pentru a dovedi că motivele sunt întemeiate, la cerere, persoanele vor trebui să arate adeverința de vaccinare.

Cât timp se mai pot vaccina românii pe timpul nopții

Primul centru de vaccinare pe timp de noapte a fost deschis la Timișoara, pe data de 23 martie, reprezentanții din Sănătate anunțând că va funcționa pe opt fluxuri, patru pe timpul zilei, patru pe timpul nopții.

Ulterior, pentru a motiva și a încuraja și mai mult cetățenii să se vaccineze, astfel de centre au mai fost deschise și în alte orașe, cu această ocazie fiind eliminată problema lipsei timpului după serviciu.

Marți, Ministerul Apărării a anunțat deschiderea mai multor centre de vaccinare în țară, organizate de către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti şi unităţile sanitare militare din țară. Astfel, toți cetățenii care doresc să se vaccineze la orice oră, fără programare, pot merge până pe data de 11 mai la centrele din București, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova și Brașov.

Cu privire la temerea cetățenilor privind sancțiunile care se pot aplica pentru părăsirea locuinței după ora 22:00, coordonatorul campaniei de vaccinare a dat asigurări că nicio persoană care va ieși pentru vaccinare nu va fi amendată, acest aspect fiind menționat în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti.

„Există o menţiune expresă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti, chiar astăzi am vorbit cu domnul prefect, practic persoanele care se prezintă la vaccinare după ora 22.00 sunt exceptate de la această restricţie şi se pot prezenta la vaccinare.

Nu ştiu dacă este nevoie neapărat de o adeverinţă în acest sens, dar, cu siguranţă, dovada de vaccinare va reprezenta acel document care atestă faptul că ai mers să te vaccinezi”, a explicat şeful CNCAV, potrivit Agerpres.

Valeriu Gheorghiță, despre focarul din Ilfov cu tulpina indiană

Potrivit INSP, 35 de persoane venite din India în calitate muncitori pentru două firme din localitatea ilfoveană Popești-Leordeni au fost depistați cu Covid-19, dintre care, trei testați pozitiv tulpina britanică, iar șapte dintre aceștia cu cea indiană.

În urma infectării unui număr atât de mare, zona este considerată în acest moment focar de infecție. Dintre acestea, 19 persoane sunt internate în spital, iar 16 se află în izolare.

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre această situație gravă a depistării tulpinei indiene în apropierea Bucureștiului, explicând ce trebuie făcut pentru a evita transmiterea acestei tulpini.

„În India este un scenariu aproape apocaliptic. Acesta este generat de mai mulți factori: nerespectarea măsurilor, dificultarea de control a acestor măsuri și varianta aceasta virală.

În condițiile în care nu se respectă măsurile, avem un risc de propagare a acestei tulpini. Vaccinurile sunt eficiente. Sunt date care au fost analizate pentru tulpina sud africană și cea braziliană.

În India, situația epidemiologică este agravată de supraaglomerarea și nerespectarea măsurilor de protecție. Este o situație greu de controlat. Probabil sunt mult mai multe cazuri decât cele raporate”, a explicat Valeriu Gheorghiță miercuri seara, potrivit realitatea.net.