O nouă boală poate amenința România din cauza valului mare de refugiați din Ucraina. DSP Suceava face dezvăluiri
România se poate confrunta cu o nouă epidemie de boli infecțioase, în contextul numărului mare de refugiați ucraineni care ne intră în țară. Autoritățile sanitare sunt deja în alertă și monitorizează punctele de trecere a frontierei pentru a preveni răspândirea unor boli cu transmitere aeriană.
Bolile care amenință România din cauza numărului mare de refugiați ucraineni
Punctul de trecere a frontierei cu cel mai mare număr de refugiați care au intrat la noi în țară, de la declanșarea războiului, a fost cel de la Siret din județul Suceava. Pe aici au trecut până astăzi nu mai puțin de 80.000 de ucraineni care au fugit din calea războiului.
În condițiile unui flux atât de mare de refugiați, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a solicitat Direcției de Sănătate Publică Suceava să monitorizeze atent starea de sănătate a refugiaților ucraineni care intră în România și să raporteze cazurile de bolnavi cu difterie, poliomielită și rujeolă, scrie Adevărul.
De asemenea, spitalele și clinicile care identifică pacienți care prezintă simptome specifice celor trei afecțiuni sunt obligate să informeze DSP. În astfel de situații, oamenii vor fi transferați la secțiile de Boli Infecțioase ale spitalelor și vor fi izolați până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului.
Purtătorul de cuvând al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că până în acest moment nu au fost identificate persoane cu simtomele respectivelor boli, potrivit sursei citate.
Refugiații ucraineni riscă să fie infectați cu TBC
În urmă cu o săptămână, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, avertiza asupra riscului ca cetățenii ucraineineni fugiți din calea bombardamentelor să se infecteze cu tuberculoză.
La fel ca România, Ucraina are un număr mare de cazuri noi de tuberculoză în fiecare an, dar diferența este dată de un număr mai mare de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă, o formă severă de tuberculoză care necesită medicamente foarte scumpe, administrate o lungă perioadă de timp, cu risc de deces crescut față de cazurile de tuberculoză sensibilă la medicamente”, a declarat specialistul, pentru gândul.ro.
Beatrice Mahler a precizat, de asemena, că tuberculoza este o afecțiune ce se poate reactiva în condiții dificile și stresante. Mangerul Institutului „Marius Nasta” recomandă ca în acest context cetățenii ucraineni care se refugiază la noi în țară să beneficieze de screening pentru TBC.
Tuberculoza așa cum știm este o boală contagioasă, cu transmitere aeriană, care necesită supraveghere epidemiologică, mai ales la populațiile defavorizate, reactivarea bolii fiind mai frecventă în condiții de stres, hrană inadecvată, condiții dificile de trai.
În acest context extrem de delicat, pentru cetățenii Ucrainei care se refugiază în țara noastră, screening tuberculozei trebuie luat în calcul, fiind populația cu risc crescut de a dezvolta tuberculoza”, a mai detaliat medicul despre situația în care ar putea să se afle cât de curând un număr mare de refugiați din războiul dintre Rusia și Ucraina.
În cele 13 zile de război ruso-ucrainean, în România au intrat în total 291.081 de refugiați, dintre care 208.863 au părăsit țara noastră, potrivit datelor comunicate marți de Poliția de Frontieră.