O nouă atenţionare de la ANM! Zonele în care vremea va face prăpăd, a fost emis Cod galben

de: Mariana Olteanu
27 06. 2023

A fost emisă o nouă avertizare de Cod galben de vreme rea. Vizate sunt de această atenționare sunt regiunile din nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei. Se anunță ploi torențiale și vijelii. Totodată, autoritățile au emis noi recomandări, care pot salva viața persoanelor care sunt surprinse de furtună. Iată care sunt acestea!

Noua avertizare de Cod Galben emisă de meteorologi

Potrivit Inspectoratului pentru situații de Urgență, avertizarea de cod galben a intrat deja în vigoare și va fi valabilă până la ora 23. În intervalul menționat, în mai multe regiuni din Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, se vor manifesta fenomene de instabilitate atmsoferică. Sunt așteptate ploi cu grindină și chiar vijelii.

”În intervalul menționat, în nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.”, au transmis meteorologii.

Ce trebuie să faci în caz de furtună?

Totodată, reprezentanții Inspectoratului pentru situații de Urgență vin cu o serie de sfaturi și recomandări pentru vreme rea. Aceștia ne recomandă să nu ne adăpostim sub pomi, stâlpi sau panouri publicitare. Totodată, ar trebui să evităm atingerea firelor căzute la pământ. În așa fel ne putem salva viața!

  • Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Cei care vor să afle în timp real avertizările de vreme rea pot consulta Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „FII pregătit”. Platforma pune la dispoziția oamenilor prognoza meteo actualizată dar și mai multe ghiduri. Acestea se află la rubrica Fenomene Meteo Extreme.

Te-ar putea interesa și: De ce să nu mai faci niciodată duș dacă afară e furtună. Pericolul nebănuit la care te expui.