O nouă asigurare RCA în România? Propunerea care i-ar revolta pe români, pentru ce ar putea plăti o taxă anuală

O nouă asigurare RCA în România? Propunerea care i-ar revolta pe români, pentru ce ar putea plăti o taxă anuală
O nouă asigurare RCA în România? Propunerea care i-ar revolta pe români, pentru ce ar putea plăti o taxă anuală

Metro Urban vine cu o cerere care cu siguranță o să îi supere pe cei mai mulți români. Mai exact, ar putea fi vorba despre o nouă asigurare RCA. Subiectul accidentelor provocate de anumiți conducători a fost dezbătut intens în ultimele zile, inclusiv la nivel legislativ, după ce Metro Urban a lansat în spațiul public propuneri la nivel local pentru prevenirea accidentelor. Iată că acum a venit în prim-plan o nouă solicitare către parlamentari. Despre ce este vorba?

Propunere neașteptată: o nouă asigurare RCA în România?

O cerere neașteptată vine către parlamentarii din România. Mai exact, Metro Urban cere ca românii care circulă pe trotinetă să fie obligați să aibă RCA și un echipament special de protecție.

Subiectul accidentelor provocare de conducătorii de trotinete a fost dezbătut intens în ultimele zile și la nivel legislativ, după ce Metro Urban a lansat în spațiul public propuneri la nivel local prin care să prevină accidentele de trotinetă electrică. Iată că acum ajunge în prim-plan o nouă solicitare către parlamentari.

Metro Urban Cluj consideră că următoarele măsuri vor spori siguranța în trafic, dar și cea a conducătorilor de trotinete electrice: ,,Curs de legislație rutieră obligatorie, viteza limitată la maxim 15 km/h, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!”

Solicitare

Concret, se solicită parlamentarilor să ia în considerare și dezbatere posibilitatea ca din punct de vedere legislativ trotinetele electrice să fie asimilate parțial categoriei ,,moped” din Codul Rutier.

„Metro Urban susține că amendamentul depus de deputatul Andronache Gabriel – este curajos și relevant, însă considerăm că acesta trebuie acompaniat de: curs de legislație rutieră obligatorie, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!” arată semnatarii acestui apel, Vladimir DAN, Alin DANCI, Mihai CURTEANU și Horia NASRA.

Detalii despre ordonanță

Orgonanța de urgență nr. 195 din 12 decembrie 2022 arată următoarele:

Articolul 14 – (1) Mopedele „scuterele”, se înregistrează de către consiliile locale, care ţin şi evidenţa acestora; Articolul 15 – (3) Autoritatea care înregistrează mopedele “scuterele” eliberează proprietarilor acestora, certificate şi plăcuţe cu numere de înregistrare, conform categoriei din care fac parte.

Articolul 36 – (2) Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată.

Articolul 70 – (3) Bicicletele și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Articolul 76 – (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, conform legii.

Mopedele se conduc fără a fi nevoie de permis; totuşi, deţinătorii de mopede au obligaţia de a se informa cu privire la legislaţia rutieră în vigoare; şcolile de şoferi organizează cursuri de informare pentru proprietarii de mopede, eliberând şi adeverinţe de participare la aceste cursuri. Atentie! – pentru persoanele care nu deţin un permis de conducere valabil (orice categorie), aceste cursuri de legislaţie rutieră sunt obligatorii (articolul 160 – (2) din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier