O nouă alertă meteo de la ANM. Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în România, zonele afectate

de: Sabina Anastasia
19 07. 2023

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizări de tip nowcasting, referitoare la fenomene specifice instabilității atmosferice. Una dintre ele se referă la un cod portocaliu de averse torențiale și vijelii puternice. Cu ce ne vom confrunta în următoarele ore.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică

Diferențele de temperatură declanșează ploi și vijelii puternice în mai multe regiuni din România. Meteorologii au emis două avertizări de tip nowcasting referitoare la fenomene specifice instabilității atmosferice. Prima dintre ele este un cod galben, valabil până joi, 20 iulie, ora 10:00.

Până în dimineața zilei de joi, 20 iulie, în Banat, apoi în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte, se vor manifesta fenomene specifice instabilității atmosferice. Rafalele de vânt se vor intensifica, atingând viteze de până la 70 de kilometri pe oră.

Vor fi averse torențiale, cantitățile de apă atingând în scurt timp sau prin acumulare 25 de litri pe metrul pătrat și, izolat, peste 40 de litri pe metrul pătrat. Ploile vor fi însoțite de vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice, potrivit ANM.

Te-ar putea interesa și: Vine urgia în România! Zonele în care canicula dispare, a fost emis cod portocaliu de vreme rea

Aceleași fenomene vor avea loc și în Banat și vestul Olteniei, până joi, 20 iulie, la ora 10:00. Intensitatea lor va fi mai mare, ploile și vijeliile fiind anunțate în cadrul unei avertizări de cod portocaliu. Vântul va sufla cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră, iar vijeliile vor fi puternice.

Reprezentanții IGSU, sfaturi pentru români

În circumstanțele date, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat un avertisment în care solicită românilor să acționeze prudent. Reprezentanții instituției au publicat o listă cu mai multe sfaturi adresate locuitor din zonele vizate de instabilitate atmosferică, în mod deosebit.

Reprezentanții IGSU i-au sfătuit pe români să curețe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații. În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, se recomandă să nu se încerce traversarea lor prin apă sau apropierea de malurile acestora.

„Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Te-ar putea interesa și: Potop în România! ANM transmite trei avertizări meteo. Vremea o ia complet razna

Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime. Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii. Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ”, au mai transmis reprezentanții IGSU.