O nouă alertă ANM! Cod portocaliu de viituri în mai multe județe din țară

de: Sabina Anastasia
10 06. 2023

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis , sâmbătă, 10 iunie, o avertizare de COD PORTOCALIU de viituri în mai multe județe din țară. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat, la rândul său, două alerte de fenomene specifice instabilității atmosferice.

COD PORTOCALIU de viituri în mai multe județe

Alertă emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). La momentul redactării acestui articol se află în vigoare o avertizare de COD PORTOCALIU de viituri ce vizează opt bazine hidrografice.

Până duminică, ora 00:00, râurile Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mic (judeţul Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Crişul Repede (judeţele Cluj şi Bihor), Bega (judeţul Timiş) şi Pogăniş (judeţul Caraş Severin) sunt vizate de creșteri bruște ale nivelului de apă.

Tot până duminică, ora 00:00, se află în vigoare și un COD GALBEN de inundații penru anumite sectoare de râuri din județele: Alba, Arad, Argeş, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vâlcea.

Ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, în intervalul de timp amintit, se pot depăși cotele de apărare, au informat reprezentanții INHGA. Există, de asemenea, riscul producerii de fenomene hidrologice periculoase şi pe afluenţii de grad inferior ai râurilor menționate mai sus.

ANM a emis COD PORTOCALIU de averse torențiale

În același timp, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două alerte meteo de fenomene specifice instabilității atmosferice temporar accentuate și averse torențiale.

Până sâmbătă, 10 iunie, la ora 21:00, meteorologii anunță averse torențiale în județele: județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Hunedoara, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Bihor, Arad, Timiș, Sibiu și Alba.

Teritoriile amintite sunt vizate de COD PORTOCALIU de averse torențiale. Local, cantitățile de apă vor atinge 40 de litri pe metrul pătrat și, izolat, peste 50 de litri pe metrul pătrat, în intervale scurte de timp, de la una până la trei ore.

Fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi semnalate în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, vestul și nordul Olteniei, nord-vestul Moldovei și al Munteniei. Alerta meteo de COD GALBEN va rămâne în vigoare până sâmbătă, 10 iunie, la ora 23:00. În zonele amintite se anunță averse torențiale, însoțite de descărcări electrice și, izolat, de grindină.

Rafalele de vânt se vor intensifica, de asemenea, însă pentru perioade scurte de timp. În unele teritorii, vântul va lua forma vijeliilor. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge 25 de litri pe metrul pătrat și, izolat, peste 30 de litri pe metrul pătrat.

Reprezentanții ANM au precizat că și în zilele viitoare, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în majoritatea teritoriilor.