O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară

O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară
O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară

O mamă, care a suferit leziuni cerebrale, se trezește după 27 de ani. Momentul declanșator a fost o ceartă dintre fiul acesteia în camera ei de spital.

O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani

Femeia suferise leziuni cerebrale protejându-și fiul în timpul unui accident de mașină în Emiratele Arabe Unite. Munira Abdulla, din Emiratele Arabe Unite, a fost implicată într-un accident de mașină în 1991.

Femeia suferise un traumatism cerebral după ce a fost lovită de un autobuz școlar și a intrat în comă. Munira a petrecut următorii 27 de ani într-o stare vegetativă înainte de a da semne de conștientizare. Anul trecut, ea și-a recăpătat abilitatea de a vorbi și acum poate purta conversații.

Munira Abdulla avea 32 de ani când a suferit un traumatism cerebral. Se afla în mașină când a fost lovită de un autobuz lângă Al Ain în 1991. Dar anul trecut, după reabilitarea în Germania, a început să facă zgomote în timp ce încerca să-l cheme pe fiul Omar după ce l-a auzit certându-se în camera spitalului.

O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară
După 27 de ani de comă a reușit să vorbească

Câteva zile mai târziu, i-a rostit numele pentru prima dată în decenii, iar acum este capabilă să recite rugăciuni și să poarte conversații cu cei dragi. Omar a povestit despre recuperarea miraculoasă a mamei sale într-un interviu pentru cei de la The National.

„N-am renunțat la ea, pentru că mereu am simțit că într-o zi se va trezi. Aveam patru ani când a avut loc accidentul. Mama mea stătea cu mine pe bancheta din spate. Când a văzut autobuzul venind spre noi, m-a protejat îmbrățișându-mă. Pentru mine, mama mea era ca aurul: cu cât trecea mai mult timp, cu atât era mai valoroasă. N-am regretat niciodată. Cred că, datorită susținerii mele, Dumnezeu m-a salvat de probleme mai mari”, a mai spus Omar, pentru The National.

Ce a spus prima oară femeia, după 27 de ani

El a descris cum s-a produs accidentul când avea patru ani. Cumnatul doamnei Abdulla a mers la școală pentru a-l lua pe Omar. În timp ce familia se îndrepta spre acasă, cu mama și copilul pe bancheta din spate, au fost loviți de autobuz. Când autobuzul a lovit, doamna Abdulla s-a aruncat de-asupra fiului ei pentru a-l proteja de impact. În timp ce ea a suferit o leziune gravă la cap, el a scăpat doar cu o vânătăie.

O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară
Munira Abdulla avea 32 de ani când a suferit un traumatism cerebral

Omar a descris cum mama sa a fost lăsată netratată ore în șir. Cu puțin noroc au reușit să o transfere la o clinică din Londra. Acolo, medicii au diagnosticat o stare vegetativă, ceea ce înseamnă că nu răspundea complet, dar era capabilă să simtă durere.

A fost transferată înapoi în Emiratele Arabe Unite și a fost pusă pe ventilator și un tub de alimentare pentru a o menține în viață, petrecând următoarele decenii conectată la mașini.

În aprilie 2017, șeicul Mohamed bin Zayed, prințul moștenitor al Abu Dhabi, a auzit de cazul ei și a acordat familiei sale o subvenție pentru tratament.

Doamna Abdulla a fost transportată cu avionul în Germania. Aici a suferit intervenții chirurgicale pentru a-și repara mușchii. În tot acest timp i s-au administrat medicamente pentru a-și îmbunătăți somnul. Aproximativ un an mai târziu, ea a început să scoată sunete ciudate și, în trei zile, l-a strigat pe Omar folosind numele lui.

Acum este capabilă să rostească numele celor dragi, să recite rugăciuni și să poarte conversații cu oamenii. Un raport medical spune că este „în prezent capabilă să comunice cu cei din mediul înconjurător într-un mod foarte rezonabil, mai ales în situații familiare”. Cu toate acestea, raportul adaugă că are încă nevoie de fizioterapie regulată pentru a trata restul problemelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI