O mamă din Iași a reușit imposibilul. A creat, cu 100.000 de euro, un loc unic pentru salvarea copilului ei cu sindrom Wolf-Hirschhorn

de: Ionuț Vieru
05 11. 2021

Elena Potur are 33 de ani și este o tânără mămică din Iași. În urmă cu un an a înființat o asociație dedicată copiilor cu nevoi speciale. Banii necesari, adică 100.000 de euro, i-a obținut cu ajutorul fundației „Alături de voi”. Este unul dintre cele 40 de proiecte aprobate la nivel național pentru finanțarea europeană.

Un loc special pentru copiii cu nevoi speciale

Ideea de a crea un asemenea loc i-a venit după ce, timp de mai mulți ani, a căutat terapia potrivită pentru băiețelul său, care suferă de sindromul Wolf-Hirschhron. Atunci când a văzut că nu există un asemenea loc pentru copii cu nevoi speciale, a decis să construiască ea unul.

Boala este una foarte rară și se manifestă prin retard mintal sever și anomalii fizice, probleme cardiace, întârzieri de creștere, imunodeficiență sau malformații pulmonare. Sindromul Wolf-Hirschhorn (SWH) are o incidență de 1 la 50.000 nou-născuți și este de două ori mai frecvent la subiecții de sex feminin.

„Serviciile de terapie pentru copiii cu nevoi speciale sunt încă în dezvoltare în Iași și în toată țara. Eu mă duceam cu copilul meu în 4 locuri diferite pentru a face kinetoterapie, masaj, activități de socializare. Este foarte greu, pentru un părinte, să facă acest lucru, și nu doar într-o singură zi, ci mai multe zile la rând. Părinții care aduc copiii la noi găsesc toate aceste servicii într-un singur loc. Aici facem de toate. Tot ce vedeți în acest loc este achiziționat prin intermediul acestor fonduri, obținute prin ADV”, susține Elena Potur, psiholog și fondator „Asociația La Timp”.

Copiii din grupurile vulnerabile beneficiază de terapie gratuită

Proiectul a fost depus în luna decembrie 2020 și aprobat la finanțare. Imediat ce au intrat banii în contul asociației, spațiul de pe strada Bradului a fost amenajat. Elena a achiziționat toate echipamentele necesare, iar de la începutul acestui an a început activitățile cu cei mici.

La centru lucrează 5 kinetoterapeuți și 2 psihologi. Elena a reușit să depășească target-ul din proiect. Cu suma de 100.000 de euro primită, plătește chiria, utilitățile și angajații. Cheltuielile ajung la 20.000 de lei lunar.

Angajații se ocupă zilnic de 8 copii. Aceștia fac terapie senzorială, masaje și kinetoterapie. Deja se văd și rezultatele, în funcție de situația fiecărui copil în parte. Unii au sindromul Down, autism sau alte afecțiuni.

Până acum , 40 de copii din Iași sau din apropiere au beneficiat de terapie. De asemenea, părinții din grupurile vulnerabile beneficiază de gratuitate. Elena are de gând să mai acceseze 5.000 de euro, sumă de bani oferită de o companie din Iași pentru astfel de proiecte.