O elvețiancă s-a mutat în România și promovează Delta Dunării. De ce a luat decizia neobișnuită

de: Ioana Bucur
09 11. 2022

A renunțat la traiul într-una dintre cele mai bogate și frumoase țări din Europa. O elvețiancă s-a mutat în România și a ajuns să promoveze Delta Dunării. Femeia a explicat recent decizia neobișnuită ce i-a schimbat complet viața.

Cum a ajuns o elvețiancă să se mute în România

O aventură fabuloasă a ajuns să îi schimbe tot restul vieții. Janine Holenstein, în vârstă de 63 de ani, a decis să renunțe la viața pe care și-o construise în Elveția și să se mute în România; nu în București, ci în Sulina.

A ajuns în micul oraș românesc acum șase ani și jumătate, făcând călătoria din țara natală pe bicicletă.

„Locuiesc în Sulina, m-am mutat acolo în urmă cu cinci ani. Am venit pentru prima dată în Sulina cu bicicleta, acum şase ani şi jumătate, din Elveţia. Mi-am stabilit singură traseul, singură am venit, cu cortul şi tot ce aveam nevoie, 3.000 de km.

Sulina mi-a vorbit şi când lucrurile s-au schimbat în Elveţia, am decis că trebuie să mă mut la Sulina. Deoarece e diferită, e frumoasă şi e vie! Mult mai energică decât alte locaţii mai civilizate din România, unde totul este foarte strict reglementat. Şi întotdeauna mi-am dorit să locuiesc în astfel de locuri, cum e Delta, unde totul este natural”, a declarat pentru News.ro Janine Holenstein, membru al Asociaţiei „Descoperă Sulina”.

„Văd oameni luptând spre o Românie mai bună”

La cinci ani de la marea mutare, elvețianca este acum membru al Asociației „Descoperă Sulina” și ajută la promovarea Deltei Dunării. Ea a participat recent la Târgul de Turism din Londra (World Travel Market), cel mai mare târg de turism generalist din lume.

„Vor fi şi mai mulţi turişti străini, unii au mai fost deja şi abia aşteaptă să se întoarcă. Vedem problemele care se întâmplă în România, în special în regiunea Deltei Dunării. De exemplu, cele legate de gunoi şi deşeuri. Dar văd că lucrurile se schimbă în bine.

Văd oameni luptând spre o Românie mai bună, ceea ce pentru mine înseamnă că ei nu uită de tradiţii, dar profită de partea modernă, iar asta nu e şi cazul altor state. Noi avem în România „uneltele”: modelul şi tradiţiile şi dacă le facem să fuzioneze, putem crea ceva puternic”, mai spune Janine Holenstein.

În Elveția, Holenstein a lucrat ca instructor de mișcare. „Folosim mişcarea, dar nu pentru yoga, nu pentru sport, nici pentru dans şi nici pentru gimnastică. Ci mai degrabă este o formă de meditaţie prin mişcare, ca să ne cunoaştem mai bine”, a precizat ea.