O companie gigant pleacă din România. Ce se întâmplă chiar acum

ČEZ a intrat pe piața energetică românească în 2005

Într-un comunicat dat astăzi gigantul ČEZ anunță vânzarea activelor sale din România, în infrastructură, către cei de la Macquarie. Gigantul ceh a ajuns la un acord de vânzare către fonduri administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets.

ČEZ iese din afacerile cu energie elctrică din România

Conform documentului, activele cuprind șapte companii, inclusiv rețele de distribuție a energiei electrice. Printre altele și furnizarea de energie și parcul eolian Fântânele Cogealac. Documentația tranzacției a fost semnată astăzi, 23 octombrie. Închiderea tranzacției este condiționată de primirea aprobării din partea autorităților europene antitrust și a Consiliului Suprem al Apărării Naționale din România.

Dezinvestirea activelor românești selectate face parte din noua strategie a Grupului ČEZ de a ceda activele alese în anumite țări. Prin vânzarea activelor românești, ČEZ își va crește capacitatea de datorie. Astfel va putea canaliza resursele către investiții în conformitate cu strategia actuală. Strategia companiei ste axată pe decarbonizarea portofoliului de producție, dezvoltarea energiei regenerabile și furnizarea de servicii energetice moderne în Republica Cehă și în întreaga Europa, se mai precizează în comunicat.

O companie gigant pleacă din România. Ce se întâmplă chiar acum
Vânzarea activelor ČEZ în România către fonduri administrate de MIRA a fost aprobată de către organismele Grupului ČEZ la doar 13 luni de la începerea procesului de tranzacționare.

Vânzarea activelor ČEZ în România către fonduri administrate de MIRA a fost aprobată de către organismele Grupului ČEZ la doar 13 luni de la începerea procesului de tranzacționare. Companiile au ajuns la un acord cu privire la vânzarea tuturor celor trei segmente de activitate care au fost incluse în tranzacție

  • distribuția de energie electrică,
  • furnizarea de energie,
  • portofoliu operațional de energie regenerabilă.

 

Cehii așteaptă aprobarea Consiliul Suprem de Apărare

Grupul ČEZ rămâne activ în România, concentrându-se pe activitățile sale de tranzacționare, și servicii de energie. Société Générale, împreună cu companiile sale din grup Komerční banka și BRD – Groupe Société Générale, a acționat în calitate de consilier financiar exclusiv pentu vânzare.

ČEZ a cunoscut un interes puternic pentru activele sale. În ciuda mediului dificil cauzat de COVID-19, ČEZ și Société Générale au menținut un nivel ridicat de concurență în tranzacție. MIRA a prezentat cea mai atractivă ofertă. Oferta a fost confirmată și de rapoarte de evaluare independente. Tranzacția trebuie aprobată de Direcția Generală Europeană pentru Concurență și Consiliul Suprem de Apărare a Țării, CSAT.

Grupul ceh a intrat pe piața energetică românească în 2005, când a cumpărat compania de distribuție care operează în sudul României, Electrica Oltenia, pe o suprafață de 86.665 km. Activitatea de furnizare a energiei electrice deservește 1,4 milioane de clienți. În 2008 a început construcția parcului eolian de 600 MW în apropierea orașelor Fântânele și Cogealac. Construcția sa încheiat în 2012, când parcul a devenit cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. În 2011, ČEZ a adăugat 22 MW de capacitate hidro la portofoliul său românesc atunci când a cumpărat și modernizat patru centrale mai mici lângă Reșita.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI