O capitală cu 10 milioane de locuitori se scufundă la propriu, până în 2050. Ar putea să dispară de pe hartă
Pentru mulți români, ideea de încălzire globală se reflectă în câteva ploi mai agresive pe timpul verii. Din păcate, același fenomen duce la dispariția completă a unor orașe cu milioane de locuitori, pentru totdeauna.
Jakarta este capitala Indoneziei, un mega-oraș cu aproximativ 10 milioane de locuitori. Pe lângă această performanță, reprezintă metropola care se scufundă într-un ritm surprinzător de rapid. Conform celor de la BBC, fără o serie de măsuri implementate în viitorul apropiat, ar trebui să ajungă sub ape până în anul 2050.
Pe lângă încălzirea globală și furtunile care nu existau în urmă cu 20 sau 30 de ani, problemele Jakartei sunt derivate din terenul mlăștinos pe care a fost construit. Localitatea este înconjurată de Marea Java și străbătută de 13 răuri. Ca urmare, inundațiile nu reprezintă neapărat un eveniment deosebit pentru locuitorii din capitala indoneziană. Problema este derivată din amploarea pe care au luat-o aceste fenomene meteorologice în ultimii ani.
Printre principalele consecințe se numără scufundarea efectivă a orașului, din cauza cantităților mari de apă care se adună la suprafața sa. “Posibilitatea ca Jakarta să se scufunde nu este o glumă. Dacă analizăm măsurătorile făcute până acum și viteza cu care apa înaintează spre uscat, până în 2050, 95% din nordul orașului va fi scufundat”, spune Heri Andreas, care a studiat miscările pământului în ultimii 20 de ani, la Institutul de Tehnologie din Bandung.
În practică, procesul tinde să pară ireversibil în acest moment. Nordul Jakarteri s-a scufundat cu 2,5 centimetri în ultimul deceniu, dar continuă să se scufunde semnificativ mai rapid. În unele zone, până la 25 de centimetri din case se află în permanență sub apă. Ca referință, valoarea cu pricina este de peste două ori mai mare comparativ cu media la nivel mondial pentru orașele de pe coastă.
La această oră, ritmul de scufundare este de aproximativ 15 centimetri pe an, iar aproape jumătate din oraș se află sub nivelul mării. Mai multe clădiri au început să fie părăsite din cauza inundațiilor care refuză să mai poată fi remediate. Soluția permanentă este departe de a fi evidentă, în contextul în care diguri de dimensiuni impresionante trebuie actualizate constant.