O benzinărie prezentă de câțiva ani pe piața din România ar putea cumpăra rafinăria Lukoil din țara vecină
Piața comercianților de combustibil se pregătește de schimbăr majore, iar conform informațiilor, se pare că o benzinărie prezentă de câțiva ani pe piața din România ar putea cumpăra rafinăria Lukoil din țara vecină. Citește mai departe și vezi despre cine este vorba.
SOCAR este interesată de achiziționarea afacerii Lukoil în Europa
Conform publicației Azernews, compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjan (SOCAR) este interesată să achiziționeze activele companiei ruse Lukoil din Bulgaria, relatează Azernews, citând mass-media locale.
Citește despre: Oligarhii ruși din România pe care Vladimir Putin îi protejează. Controlează giganții Gazprom sau Lukoil
Sursele susțin că mai multe instituții sunt interesate să cumpere afacerile Lukoil din Bulgaria, în același timp, se mai menționează că, deși interesul vine din partea a două fonduri de investiții americane și a două companii petroliere mici, SOCAR este cea mai implicată parte.
Potrivit raportului, Lukoil ia în considerare toate opțiunile posibile pentru viitorul afacerii din Bulgaria, inclusiv vânzarea celei mai mari rafinării de petrol din Balcani „Lukoil Neftochim Burgas” și a rețelei extinse de benzinării și instalații de depozitare a petrolului pe care compania le deține în țară.
Vezi și: Ce salariu are un casier la benzinăriile Socar cu tot cu bonusuri și sporuri
Se raportează că, cu 220 de benzinării și nouă baze petroliere în Bulgaria, Lukoil deține în prezent o poziție dominantă în producția și depozitarea combustibilului petrolier, fiind principalul furnizor de combustibil pentru aeronave din regiune.
Potrivit informațiilor publicate zilele trecute de Azernews, „Lukoil își va revizui strategia în ceea ce privește activele sale din Bulgaria” și va analiza posibilitatea de a-și vinde afacerile din această țară.
Compania a anunțat închiderea rafinăriei din Bulgaria
Anterior, rafinăria Lukoil Neftohim din orașul bulgar Burgas a avertizat de la începutul anului că în 2024 există pericolul de a opri producția în legătură cu eliminarea cotelor pentru exportul de produse petroliere. Lukoil a cerut autorităților bulgare să dialogheze pentru a găsi „o soluție viabilă pentru a reduce riscurile fără a opri producția”.
„În legătură cu o schimbare semnificativă a condițiilor de lucru ale întreprinderilor grupului Lukoil din Bulgaria, a început o revizuire a strategiei acestui activ.
Vor fi analizate diverse opțiuni cu implicarea unor consultanți internaționali, inclusiv vânzarea afacerii”, a precizat compania într-un comunicat.
Vezi și: Amenzi de 600.000 de lei la Lukoil din partea ANPC. Ce se întâmplă cu gigantul rus în România
SOCAR anunța recent a doua fază de dezvoltare a zăcământului Shah Deniz
Pe de altă parte, SOCAR anunța recent a doua fază de dezvoltare a zăcământului Shah Deniz. Anunțul era făcut, după ce, la 26 noiembrie 2022, o delegație condusă de Rovshan Najaf, președintele Companiei petroliere de stat a Republicii Azerbaidjan (SOCAR), a vizitat platforma Shah Deniz Bravo, operată de bp Azerbaidjan.
Scopul vizitei a fost discuția despre oportunitățile existente și viitoare pentru platforma Shah Deniz Bravo, care a fost pusă în funcțiune în 2018 ca parte a celei de-a doua faze de dezvoltare a câmpului Shah Deniz, unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze și condensate din lume.