O băutură consumată des de români ar putea dispărea de pe piaţă. Avertismentul transmis de specialişti

de: Stan Nicu
16 09. 2023

Sunt vești proaste pentru români după ce s-a aflat că o băutură îndrăgită va dispărea din magazine dintr-un motiv halucinant. O băutură consumată des de români ar putea dispărea de pe piaţă. Avertismentul transmis de specialişti.

Băutura care ar putea dispărea din magazine

O băutură căutată de români se află pe cale de dispariție, anunțul fiind făcut de către specialiștii în vinuri. De vină pentru dispariția acestei băuturi ar putea fi chiar schimbările climatice. Băutura de la care și-ar putea lua la revedere românii este prosecco.

Prosecco este un vin alb spumant produs în podgoriile din munții Italiei și este una dintre cele mai iubite băuturi de pe tot Pământul.

Citește și: Care este ecea mai scumpă șampanie din lume

Astfel, recoltele de struguri sunt în scădere, fiind devastate de condițiile meteorologice extreme, dar și de degradarea solului. O ultimă analiză, publicată luna trecută în revista iScience, descrie recoltele ca fiind „fragile și amenințate”.

Ce vinuri mai sunt amenințate cu dispariția

”Riscul nu constă doar în pierderea unui produs agricol sau în schimbarea peisajului, cu impact negativ asupra economiei locale. Riscul este de a pierde istoria unor întregi comunități și rădăcinile lor culturale”, spune autorul principal al studiului, Dr. Paolo Tarolli de la Universitatea din Padova, Italia.

Nu numai proseco este amenințat cu dispariția, ci și alte vinuri precum Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon.

În comparație cu strugurele pentru șampania franțuzească, cererea pentru strugurele de prosecco este mult mai mare, crescând cu peste 33% în ultimii cinci ani, gustul îndrăgitului vin spumant fiind oferit de strugurele cultivat la munte.

Piața vinului prosperă în România

Pe de altă parte, cifra de afaceri a producătorilor de vin din România a crescut cu peste 20% în 2021, comparat cu anul 2020, până la cel mai ridicat nivel din istorie, de aproape 2,1 miliarde lei, potrivit estimărilor analiștilor KeysFin.

De asemenea, piața de vin locală a depășit cu 3,4% maximul anterior atins în 2017, de puțin peste 2 miliarde de lei și a fost cu 55% peste nivelul din 2012.

Citește și: Ce se întâmplă dacă bei un pahar de vin în fiecare seară timp de o lună

”Pentru 2022 estimăm continuarea creșterii pieței vinului și depășirea maximului istoric atins anul trecut, la peste 2,3 miliarde de lei în baza datelor de la Organizația Internațională a Viei și Vinului (OVIS) și a inflației anuale de aproape 11% în cazul vinului, raportată de Institutul Național de Statistică” spunea Diana Florescu, analist economic, în urmă cu un an.

La nivelul anului 2021, în România existau 611 de companii care aveau ca obiect de activitate producția de vinuri și/sau cultivarea de struguri (cod CAEN 1102 – Producția de vin din struguri și cod CAEN 0121 – Cultivarea strugurilor), cu 1% mai multe față de 2020 și în creștere cu 25% față de cu 2012.