O altă boală îi alertează pe specialiști. A reapărut și a făcut deja primele victime în această țară
Ebola a provocat două decese în Republica Democrată Congo. Decesele au fost înregistrate după ce părea că temuta boală ar fi dispărut din zonă. În ultimele 7 săptămâni nu se mai înregistrase niciun deces.
O altă boală îi alertează pe specialiști. A reapărut și a făcut deja primele victime în această țară
În plină epidemie de coronavirus, în Republica Democrată Congo au fost înregistrate două decese provocate de temuta boală Ebola. În zonă, de 7 săptămâni nu se mai înregistrase niciun deces. Valul de epidemie de Ebola a ucis nu mai puţin de 2200 de oameni începând cu luna august 2018 până în prezent.
Măsurile de prevenţie a bolii sunt dificil de pus în practică în Republica Democrată Congo din cauza cauza violenţelor care au loc periodic în zonă. Ultimele persoane ucise de Ebola sunt o fetiţă de 11 luni şi un bărbat de 26 de ani.
Bărbatul de 26 de ani, electrician, nu se ştie cum s-a infectat cu virusul Ebola. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indentificat nu mai puţin de 215 persoane care au intrat în contact cu bărbatul răpus de Ebola.
Nici vaccinarea populaţiei în Republica Democrată Congo nu este posibilă, tot din cauza violenţelor care sunt la ordinea zilei. Spre exemplu, o echipă a OMS a fost atacată cu pietre de către un grup de tineri, sâmbătă.
„Infecția cu virusul Ebola, sau febra hemoragică: o boală rară şi extrem de gravă, cel mai frecvent întâlnită în Africa, şi având un indice al mortalităţii cuprins între 25%-90% dintre personanele infectate. Transmiterea virusului se face cu uşurinţă prin contact direct între persoane, mai exact prin sânge şi schimbul de fluide. Primul diagnostic al infectării cu virusul Ebola datează din anul 1976, în Republica Democratică Congo, în Africa, urmând ca următoarele cazuri să fie semnalate tot în Africa„, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Simptomele infectării cu Ebola pot fi confundate cu simptomele altor boli, averetizează specialiştii. „În majoritatea cazurilor, o persoană infectată semnalează febră, slăbiciune, dureri musculare şi articulare, dureri de cap urmate de o senzaţie de slăbiciune progresivă, lipsa poftei de mâncare, diaree (uneori conţinând urme de sânge şi/sau mucus), greaţă şi vărsături. Simptomele iniţiale nu sunt extrem de specifice şi adesea sunt similare cu cele ale altor bolilor mai des întâlnite, cum ar fi răceala sau malaria. Următoarele simptome, distinctive, sunt mai severe: sângerarea nasului, a gingiilor şi/sau a pielii şi vărsături/scaun cu sânge. Alte simptome asociate sunt erupţiile cutanate, gâtul inflamat şi dificutlăţi în înghiţire. Perioada de incubaţie a virusului poate fi între 2 şi 21 zile – de când o persoană a fost infectată până când încep să apară simptomele„, mai arată INSP.