Număr mare de copii dispăruți în județul Mureș. 62 de minori doar de la începutul anului

de: Ionuț Vieru
31 03. 2022

Numărul copiilor dispăruți crește de la zi la zi, din păcate. Doar în județul Mureș, 62 de minori au fost dat dispăruți, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, de la începutul anului. Dintre aceștia, 58 au fost găsiți, iar 4 încă sunt căutați.

Majoritate copiilor se întorc singuri acasă

De cele mai multe ori, adolescenții sunt cei care pleacă de acasă, iar îngrijorați, însă pe bună dreptate, părinții apelează la oamenii legii și sunt dați dispăruți. Din fericire, o mare parte din ei se întorc singuri acasă după câteva zile, însă nu toate cazurile au final fericit.

În acest an, la IPJ s-au înregistrat 35 de persoane majore dispărute, iar 33 dintre acestea au fost găsite. Când vine vorba despre adolescenții care părăsesc voluntar locuința, aceștia nu pot sau nu vor să îndeplinească rigorile dintr-o casă de copii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DAGSPC Mureș, Doru Constantin, fenomenul plecărilor de acasă este des întâlnit. Majoritatea sunt aceeași copii, care locuiesc pentru o scurtă perioadă la diferiți părinți, apoi pleacă singuri.

”Noi avem obligația de a raporta lunar situația acelor beneficiari care părăsesc fără învoire sistemul de protecție. În această lună avem 29 de copii și tineri care au părăsit casele de tip familial sau familiile de plasament. S

e știe de situația lor, în general, în maximum 48 de ore sunt aduse la poliție, care se întorc de bună voie la casa de tip familial. În general cam aceiași copii sau tineri părăsesc aceste case. Șase dintre ei nu s-au întors pentru că în continuare nu au putut fi identificați de către poliție, ei sunt dați în urmărire generală și în general sunt aceiași”, a declarat purtătorul de cuvânt al DAGSPC Mureș.

Aproape 6.000 de copii au fost dați dispăruți

Între perioada aprilie 2020 și aprilie 2021, 5.924 de copii au fost dați dispăruți. Majoritatea erau adolescenți, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. 1.500 dintre ei aveau vârste cuprinse între 10 și 14 ani, iar 206 avea sub 10 ani.

De asemenea, potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani sesizările cu privire la dispariția copiilor s-a dublat. Putem lua ca și exemplu anul 2015, atunci când au fost înregistrate 3,736 de sesizări, iar în anul 2020 au fost înregistrate peste 9.000. Acest lucru se datorează faptului că aceeași minori pleacă de acasă de mai multe ori, pe parcursul a câtorva luni.

Cât timp a fost pandemie, s-au înregistrat cu 20% mai multe sesizări cu privire la dispariția copiilor. Din cei aproape 6.000 de copii dispăruți, peste 100 nu au fost găsiți.