Nu-ți place să bei apă? 10 recomandări prin care vei face totul să fie mai simplu
Ai auzit vreodată zicala „Apa este viață”? Este cât se poate de adevărată. Dacă nu reușești să consumi cei doi litri recomandați zilnic – cantitate necesară pentru buna funcționare a organismului uman – am găsit 10 recomandări prin care vei face totul să fie mai simplu.
Cât de importantă este apa
Apa este un element esențial al vieții. Corpul uman nu poate produce suficientă apă pentru a supraviețui, așa că trebuie să creștem aportul prin alimente și fluide.
Hidratarea este un factor important pentru sănătatea organismului, însă foarte multe persoane reușesc cu greu sau deloc să bea în fiecare zi cantitatea recomandată de specialiști.
Cantitatea de apă de care avem nevoie se modifică pe măsură ce îmbătrânim. În raport cu greutatea corporală, necesarul este invers proporțional. Deci, un nou-născut va avea nevoie de mai multe lichide (per kilogram de greutate corporală) decât părintele lui, iar vârstnicilor li se recomandă un consum mai mic de lichide decât tinerilor.
În general, ar trebui să bem o cantitate de apă egală cu echivalentul a 4% din masa corporală. De exemplu, o persoană care cântărește 70 de kilograme va pierde aproximativ 2,5 până la 3 litri de apă pe zi (fără transpirație). Asta înseamnă că va trebui să înlocuiască acea cantitate din alimente și băuturi pentru a își menține hidratarea.
10 recomandări ce te vor ajuta
1. Descarcă o aplicație pe telefon ce îți va aminti să bei apă
2. Adaugă arome fără zahăr – Dacă preferi sucurile, poți încerca să faci o infuzie de fucte fără zahăr.
3. Adaugă în carafa cu apă fructe proaspete – Pune câteva felii de lămâie, lămâie, fructe de pădure, ananas sau portocală în sticla de apă pentru o aromă naturală. Dacă sticla este păstrată la frigider, fructele vor rămâne proaspete aproximativ trei zile.
4. Prepară o carafă de ceai cu gheață (nu cumpărat din comert, gata făcut) – Vei găsi o mulțime de rețete fără zahăr pe internet. Pentru ceaiurile verzi și negre, fierbe pliculețele în apă clocotită, apoi răcește peste noapte înainte de a le pune la frigider. Ceaiurile din fructe pot fi preparate imediat folosind apă rece.
5. Pune puțin îndulcitor în apă
6. Prepară și consumă un piure din fructe proaspete, gheață și apă
7. Bea apă minerală, dacă nu îți place cea plată
8. Bea un pahar cu apă înainte de fiecare masă
9. Mănâncă fructe și legume ce au în compoziție cantități mari de apă
10. Ține mereu în preajmă o sticlă cu apă