Nu se fac recrutări pentru război în România. MApN demască informațiile false apărute pe internet
De când Rusia a invadat Ucraina, românii se îngrijorează de faptul că vor fi chemați la război. De altfel, circulă multe informații false în mediul online și în spațiul public potrivit cărora serviciului militar obligatoriu s-ar reintroduce în România, iar rezerviștii ar putea fi mobilizați în caz de urgență. MApN dezminte toate aceste speculații.
MApN dezminte informațiile false apărute în spațiul public
Panica s-a instaurat în mințile și sufletele românilor, odată cu declanșarea războiului în Ucraina. Ministerul Apărării Naționale a publicat un mesaj oficial, în care dezminte informațiile care au apărut, de ceva vreme, în spațiul public cu privire la o posibilă reinstaurare a serviciului militar obligatoriu în România.
Potrivit oficialilor țării, serviciul militar obligatoriu se reinstaurează doar în cazul în care România declară stare de război, stare de mobilizare sau stare de asediu.
„Atenție la informațiile false! Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme.
În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).
Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3).
Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus. Vă rugăm să vă informați DOAR din sursele oficiale!”, este comunicatul oficial transmis de către Ministerul Apărării Naţionale.
Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie
În ciuda avertismentelor și a numeroaselor întruniri diplomatice din ultima perioadă, Rusia a decis să invadeze Ucraina. În dimineața zilei de joi, 24 februarie, armata rusă a pătruns în țara vecină prin Peninsula Crimeea și a distrus rând pe rând instalațiile militare ale Ucrainei.
Conform spuselor lui Igor Konașenkov, ministrul rus al Apărării, este vorba de 74 de obiective care includ și 11 aerodromuri militare.
„În urma atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse, 74 de instalații militare terestre au fost scoase din funcțiune. Acestea includ 11 aerodromuri ale forțelor aeriene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.
Numărul victimelor războiului crește alarmant. Conform lui Oleksii Arestovici, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, peste 40 de militari și-au pierdut viața și zeci de soldați au fost răniți. 10 civili au murit în schimbul de focuri, iar câteva zeci de persoane sunt dispărute.