Se întoarce urgia albă. A fost emis Cod portocaliu de ninsori şi viscol. Zonele vizate

de: Bișinicu Andreea
01 02. 2023

Ninsorile vor pune stăpânire pe România? Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică de cod galben de viscol și vreme rea valabilă până vineri, 3 februarie, la ora 10.00. Care vor fi zonele afectate, potrivit experților.

Cod galben de ninsori și viscol în România

UPDATEAdministrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de ninsoare însoțită de vânt cu viteze la rafală de peste 90-100 de kilometri la oră.

Viscolul va determina scăderea vizibilității sub 50 m în nu mai puțin de cinci judeţe din ţară la altitudini de peste 1.800 de metri.

În ce județe se întoarce urgia albă

Avertizarea de la ANM este valabilă în intervalul 01-02-2023 orele 21:25 până la 02-02-2023 orele 2:00, în următoarele zone:

-Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m;
-Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m;
-Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;
-Județul Gorj , zona de munte de peste 1800 m;
-Județul Vâlcea , zona de munte de peste 1800 m.

Știrea inițială

Vești triste pentru iubitorii de căldură. Potrivit autorităților, în zilele următoare vom avea parte de vreme rea, temperaturi scăzute și cod galben de ninsori și viscol. Oficialii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România au făcut anunțul pe rețelele sociale.

În zilele ce urmează, iarna își face simțită prezența. Va ninge în regiunile montane, spre bucuria iubitorilor sporturilor de iarnă. În Transilvania și Oltenia, vântul va sufla cu intensitate.

„Va ninge temporar la munte, însemnat cantitativ îndeosebi în zona Carpaților Occidentali și în cea din jumătatea de nord a Carpaților Orientali (unde prin acumulare vor fi cantități de precipitații de peste 30…40 l/mp) și se va depune strat consistent de zăpadă.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h, iar la peste 1700 m, temporar rafalele vor depăși 80…90 km/h, va fi viscol și vizibilitatea scăzută.

Intensificări ale vântului cu viteze în general de 55…65 km/h, pe parcursul zilelor de miercuri (1 februarie) și joi (2 februarie), local și temporar, în Transilvania și Oltenia.”, notează reprezentanții IGSU pe Facebook.

Citește și Ce se întâmplă cu vremea după anticiclonul polar? Prognoza pentru luna februarie aduce mari surprize

Ce recomandări au transmis cei de la IGSU pentru români

  • Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Citește și Cel mai misterios fenomen meteorologic. Ziua în care Europa a înghețat la -40 de grade Celsius. Oamenii de știință nu au găsit o explicație