Nu mai pune vegeta în mâncare! Reţeta bunicii de bulion de legume, o să o faci în fiecare an de acum
Este asul din mâneca multor gospodine, un ingredient pe care îl adaugă cu încredere în preparate pentru a le da o aromă specială, dar pe care mulți specialiști ne îndeamnă să îl evităm. Nu vei mai pune vegeta în mâncare, după ce vei încerca această rețetă de bulion de legume, așa cum îl făceau bunicile noastre.
Reţeta de bulion de legume care te va face să renunți la vegeta
De când și-au făcut apariția în magazinele din România, celebrele cubulețe au devenit nelipsite din bucătăriile și preparatele multor români. Aceste produse au ajuns rapid să fie asul din mâneca multor gospodine, fiind adăugate cu încredere în mâncare pentru a-i da o aromă specială. Cu toate astea, au intrat în vizorul specialiștilor, aceștia punctând că ar fi mai bine să le evităm când gătim.
Există însă alternative sănătoase, la fel de gustoase, pe care le poți prepara chiar tu, acasă. Cel mai bun exemplu este o o rețetă de bulion de legume, așa cum îl făceau bunicile noastre. După ce îl vei încerca, vei uita complet de vegeta!
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune zahăr în bulion. Ingredientul care îi dă gustul perfect și este sănătos
Ingrediente și mod de preparare
Ingrediente
Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- două kilograme de gogoșari
- două kilograme de ardei grași (verzi, roșii, portocalii)
- trei sau patru kilograme de morcovi
- trei kilograme de roșii
- șase bucăți mari de rădăcină de pătrunjel verde
- un kilogram de praz
- șase cepe roșii
- două țeline
- două bucăți de păstârnac
- șase dovlecei mari
- o jumătate de litru de apă
- trei foi de dafin
- 150 de grame sare
- 100 de grame zahăr
- o lingură de măghiran
- o lingură de boia dulce
- o lingură de piper alb
- o lingură de usturoi pudră
- o lingură de salvie mărunțită
Te-ar putea interesa și: Cât timp se fierbe, de fapt, bulionul. Doar aşa va rezista peste iarnă
Mod de preparare
Toate ingredientele se spală, se curăță și se toacă mărunt. Se pun apoi într-un blender și se mixează până se obține o pastă omogenă.
Compoziția obținută se transferă într-o oală suficient de mare care se pune pe aragaz, la foc mediu. Se lasă la fiert în jur de 60 de minute, amestecând din când în când. La mijlocul intervalului, se pun sarea și zahărul, iar la final, mirodeniile.
Poți adăuga cu încredere acest bulion de legume în sosuri, la fripturi, ciorbe și alte mâncăruri gătite, potrivit Bucătăraș.