Nu mai pune stafide în cozonac, strică gustul şi consistenţa. Ingredientul care îi oferă o aromă unică, doar aşa îl vei face de acum

de: Andreea Vînătoru
22 04. 2024

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar gospodinele deja au început să-și pregătească meniul pentru masa de Paște. Ca-n fiecare an, cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor. Acest desert se prepară de regulă cu multă nucă, rahat, stafide, cacao sau ciocolată. Totuși, unele gospodine nu adaugă stafide în aluatul de cozonac, pentru că îi strică gustul şi consistenţa. Ce alt ingredient îi oferă o aromă unică? 

Cozonacul, nelipsit de pe masa de Paște

Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor se simte în toate casele din România în săptămâna în care se sărbătorește Paștele. Mai este foarte puțin până când românii vor prăznui Învierea Domnului, așa că gospodinele încep să se pregătească pentru a face cele mai delicioase mâncăruri și deserturi pentru cei dragi.

Vezi și: Rețetă specială de cozonac pentru Paște. Cum trebuie să împletești aluatul, de fapt

Nu mai adăugați stafide în compoziția lui

Cum este de așteptat, cozonacul pufos, umplut cu nucă sau rahat, stafide sau ciocolată, nu lipsește de pe mese. Pentru ca acest desert să iasă pufos și cât mai gustos, multe gospodine evită să folosească stafide, ci au un alt truc. Înmoaie coaja de portocală în rom, apoi o dau pe răzătoare și o adaugă în aluatul cozonacului, pentru ca acesta să aibă un gust mai aromat. Este musai să încercați această metodă!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahăr
  • 500ml lapte de 3,5% grăsime
  • ulei
  • unt topit
  • 5 gălbenușuri
  • 1 linguriță rasă de sare
  • stafide
  • coajă rasă de lămâie, portocală
  • esență de rom sau vanilie
  • cacao.

Pentru umplutură:

  • 3 albușuri
  • 3 linguri de zahăr
  • 3 albușuri
  • 3 linguri de zahăr.

Mod de preparare:

Prima dată, făina se cerne într-un bol cât mai mare, pentru ca aluatul să fie mai pufos și să nu apară cocoloașe. Se va încălzi laptele în care se vor dizolva zahărul și vanilia. Apoi, se prepară maiaua din drojdie, puțină făină și câteva linguri din laptele care nu trebuie să fie fierbinte. Adaugă o mână de făină și lasă aluatul să crească, la loc cald, timp de 15 minute.

Între timp, se vor amesteca gălbenușurile cu sare, coaja de lămâie și portocala. Acestea se vor pune peste maia și restul de lapte călduț. Acum urmează partea cea mai grea din această rețetă. Vei amesteca și frământa cu mâna aluatul de cozonac. Acesta trebuie să fie elastic și nelipicios.

Aluatul se lasă la crescut cel puțin 30 de minute, într-un loc cald, de preferat în bucătărie. După ce a crescut, veți lua un cuțit și veți împărți coca în două, pentru a coace doi cozonaci. Se întind două părți egale de aluat. Acestea se vor acoperi cu cremă și apoi se vor rula.

Ultima dată se prepară crema pentru umplutura de cozonac! Se bat albușurile spumă cu zaharul, apoi se încorporează stafidele, nuca măcinată și pudra de cacao. Nu le puneți pe toate deodată, ci treptat. Dacă eliminați stafidele, adăugați doar coaja de portocală rasă înmuiată în rom, alături de nucă și cacao. Apoi rulați cozonacii și pune-i în tăvi. Se mai lasă la crescut încă 30-40 de minute, apoi se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte. Se coc în tăvi tapetate cu hârtie de copt, unse cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute! Când sunt gata, se scot și se lasă la răcit. Poftă bună!

Vezi și: Cel mai bun cozonac cu fistic. Rețeta simplă și rapidă. Va ieși exact ca în patiseriile din Italia