Nu mai pune oţet în salata de ardei copţi! Trucul care transformă preparatul, aşa fac marii bucătari

de: Manolică Anca
22 07. 2023

Salata de ardei copți este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales pe timp de vară și toamnă, atunci când legumele încep să se coacă în propria grădină și ajung să umple tarabele din piețe. Haide să vedem cum se prepară cea mai bună salata de ardei copți și de ce nu ar trebui să mai adaugi oțet.

De ce să nu pui oţet în salata de ardei copţi

Salatele sunt întotdeauna o alegere bună atunci când vine vorba de o masă rapidă și ușoară. în alcătuirea meniurilor. Gustul și aspectul lor stimulează pofta de mâncare, fapt deosebit de important pentru o digestie bună. În același timp, prepararea salatelor este simplă, rapidă, fără prea mari bătăi de cap.

Vorbim în articolul de astăzi despre salata de ardei copți, ideală de preparat mai ales când aceste legume abundă în grădini și piețe.

Cum se prepară

Această salată nu este deloc greu de preparat. Gustul său deosebit este dat, în primul rând, de ardeii copți, dar și de un dressing simplu, dar extrem de bun: o vinegretă simplă făcută din apă, oțet, sare și zahăr și un fir de ulei la final. Pentru o aromă și mai aparte, se pun 2-3 căței de usturoi zdrobiti, la final.

Ingrediente: 

  • 6 ardei grași frumoși
  • 300 ml de apă
  • 50 ml de oțet alb de masă (simplu)
  • 2 lingurițe rase de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 lingură (25 ml) de ulei
  • opțional: 2-3 căței de usturoi

Pentru început, Ce trebuie să faci cu ardeii înainte de a-i pune la copt. Secretul gospodinelor pricepute, aşa vor avea un gust special
pe un disc de metal pus direct pe ochiul aragazului, la foc mare, sau, la grătar, după posibilități. După ce s-au copt, se pun într-o cratiță, se presară sare peste ei și se acoperă cu un capac pentru a se forma un abur ce va ajuta la decojire. Se lasă acoperiți cel puțin cinci minute.

Între timp, se poate trece la prepararea vinegretei. Într-un bol încăpător se adaugă o cană cu apă rece, oțetul, sarea și zahărul, după care se amestecă bine până ce se zahărul se dizolvă.

Se curăță ardeii bine, li se taie vârfurile și se pun pe o salatieră (se pot lăsa întregi sau tăiați fășii și scoate cotoarele, după preferințe). În acest fel, vinegreta va pătrunde bine și îi va parfuma și la interior.

Astfel, se toarnă dressingul peste ei până se acoperă bine, după care se stropesc cu o lingură de ulei și cei doi, trei căței de usturoi, după preferințe. Și iată că salata de ardei copți este gata!

Pentru un gust și mai bun, de preferat ar fi să se lase o oră la ”odihnit”, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Spor în bucătărie și poftă bună!

Citește și: A pus hârtie peste ardeii luați de la piață și i-a băgat în frigider. Trucul util care a scăpat-o de cheltuială