Nu mai pune mărar în ardeii umpluţi. Verdeaţa care le dă un gust special

de: Sabina Anastasia
04 08. 2023

Finalul verii și începutul toamnei reprezintă perioada perfectă pentru gospodine pentru a găti preparate speciale, cum ar fi ardeii umpluți. Playtech Știri îți explică motivul pentru care să nu pui mărar în mâncare, așa cum fac foarte multe românce. Care este verdeața care le dă gust special, de fapt.

De ce să nu pui mărar în ardeii umpluți

Ardeii umpluți reprezintă un preparat de bază în bucătăria românească, alături de sarmale, tocănițe și diverse ciorbe. De obicei, sunt gătiți cu ardei grași sau gogoșari roșii, umpluți cu carne tocată, orez, ceapă, verdețuri și condimente. Bineînțeles, pentru perioada curentă de postă, există rețete speciale.

Foarte multe gospodine din România obișnuiesc să pună mărar ca verdeață în ardeii umpluți. Cei mai experimentați bucătari nu sunt de acord cu această metodă. Ei spun că ingredientul poate declanșa amărăciunea în preparat, astfel încât ardeii nu vor mai avea un gust special.

Pentru a te bucura de un fel de mâncare delicios, adaugă în compoziția pentru ardeii umpluți ceapă verde, tocată mărunt. În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți explică cum să prepari acest fel de mâncare. Nu vei da greș cu rețeta în cauză.

Rețetă simplă și rapidă de ardei umpluți

Ingrediente:

  • 5-6 bucăți ardei gras;
  • 400 grame carne tocată de vițel;
  • 250 grame bacon tăiat mărunt;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 3 fire ceapă verde;
  • 3 fire usturoi verde;
  • 1/2 ardei capia tăiat mărunt;
  • 1 kilogram roșii decojite;
  • 1 foaie dafin;
  • 1 ou (opțional, se poate și fără);
  • chili;
  • piper;
  • 2 lingurițe boia afumată;
  • 80 grame orez (preferabil înmuiat în apă cel puțin două ore).

Mod de preparare:

  1. Se spală și se pregătesc toate ingredientele.
  2. Se amestecă carnea tocată cu baconul mărunțit, oul (dacă se încorporează), ceapa, usturoiul, verdeața și condimentele (fără sare).
  3. Se umplu ardeii cu amestecul obținut și se așează frumos, în formă circulară, într-un vas fără apă.
  4. Se toacă roșiile, preferabil cu un mixer vertical.
  5. Se pune pasta obținută peste ardei, până la jumătatea lor.
  6. Se adaugă foaia de dafin în vasul de bucătărie cu ardeii umpluți.
  7. Se pune capacul deasupra vasului de bucătărie.
  8. Se dă vasul cu ardei umpluți la fiert, la flacără mare.
  9. Se reglează flacăra la intensitate medie, după ce s-a scurs jumătate din timpul acordat gătitului.
  10. Se mai lasă ardeii la fiert zece minute, după care se oprește focul.

Ardeii umpluți sunt gata. Este bine să fie consumați cât timp sunt calzi, dar nu foarte fierbinți. Se pot servi la masă alături de mămăligă, sunt curcubeu în cerul gurii! Poftă bună!