Nu mai pune fasolea la înmuiat în apă. Secretul bucătarilor celebri, aşa iese mai gustoasă şi aromată
Sfatul celor mai experimentați bucătari: nu mai pune fasolea la înmuiat în apă. Indiferent ce feluri de mâncare vrei să gătești cu ea, pot ieși foarte aromate și savuroase dacă știi ce ingredient să folosești. Vei scăpa inclusiv de gazele acumulate în stomac și intestine. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să procedezi.
Nu mai pune fasolea la înmuiat în apă
E regulă nescrisă: fasolea trebuie lăsată întotdeauna la înmuiat înainte de a fi folosită în diverse feluri de mâncare. Probabil, nu există nicio gospodină care să nu cunoască această regulă. Dacă o respecți, indiferent ce vrei să gătești, preparatul va fi mult mai delicios. Și tu obișnuiești să lași boabele la înmuiat în apă?
Bucătarii celebri, cu experiență culinară vastă, îți recomandă să renunți la acest obicei. Nu înseamnă că nu trebuie să lași fasolea la înmuiat. Data viitoare folosește, însă, bere în loc de apă. Sună surprinzător, nu-i așa? Ei bine, berea are proprietăți care ar putea să te ajute mai mult decât crezi.
Dincolo de faptul că mâncarea va fi incredibil de gustoasă, berea va ajuta și la reducerea acumulării de gaze în stomac și intestine. Bineînțeles, asta cu condiția ca boabele să fie preparate într-un anumit fel. S-ar putea să dureze mai mult timp să gătești preparatul, însă rezultatul te va satisface negreșit.
Pentru că mulți români respectă Postul Paștelui, Playtech Știri îți prezintă o rețetă de iahnie de fasole care să respecte restricțiile impuse în această perioadă. Vezi în rândurile de mai jos cum trebuie să procedezi pentru ca toată lumea să se ridice mulțumită de la masă.
Cum gătești iahnie de fasole pentru post
Ingrediente:
- 250 grame fasole boabe;
- 1-2 morcovi;
- 1 țelină;
- 1 ceapă mare și jumătate;
- 2 ardei grași sau gogoșari;
- 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui;
- 2-3 linguri pastă de tomate;
- 1 foaie dafin;
- 10-15 boabe de piper;
- mărar, tarhon și cimbru;
- bere, în loc de apă;
- sare.
Mod de preparare:
- Se curăță, se spală fasolea și se lasă la înmuiat peste noapte în bere.
- Se clătește fasolea, a doua zi, și se pune la fiert într-o oală cu apă, timp de aproximativ o oră.
- Se schimbă apa după primele clocote, dacă se dorește.
- Se curăță, se spală și se taie în sferturi morcovii, o ceapă și țelina.
- Se adaugă legumele în apa în care fierbe fasolea și se mai lasă pe foc, la flacără medie, până când toate boabele de fasole s-au înmuiat bine.
- Se curăță, se spală și se toacă mărunt jumătatea de ceapă rămasă.
- Se pune ceapa la călit într-o cratiță cu fundul gros, în ulei de floarea-soarelui.
- Se adaugă un praf de sare, iar la final se stinge cu jumătate de pahar de supă de fasole.
- Se lasă ceapa la înăbușit, până se înmoaie.
- Se adaugă peste ceapă fasolea fiartă împreună cu legumele.
- Se condimentează compoziția cu o foaie de dafin.
- Se dizolvă pastă de tomate în jumătate de cană de supă de fasole și se adaugă în mâncare.
- Se lasă iahnia de fasole la fiert, la flacără mică, până când sosul scade.
- Se condimentează mâncarea cu sare, piper și verdețuri, în funcție de preferințe.
Iahnia de fasole poate fi consumată imediat după ce a fost gătită, dar și când e rece. Poate fi servită la masă așa cum a fost preparată sau alături de chiftele, cârnați sau bucăți de carne prăjită – asta, dacă nu ții post. Poftă bună!