Nu mai lăsa lumina aprinsă în camera copiilor! De ce trebuie să doarmă pe întuneric
Un clip a devenit viral pe Instagram, după ce internauții au aflat motivul pentru care nu este recomandat să îți lași copilul să doarmă cu lumina aprinsă. Studiile arată ce probleme de sănătate pot dezvolta cei mici, dacă nu este respectat acest îndemn.
De ce nu este bine să lași lumina aprinsă peste noapte, în camera copiilor
Știai că nu este recomandat să lași lumina aprinsă, peste noapte, în camera copilului tău? Studiile arată că bebelușii trebuie să doarmă cu lumina stinsă, pentru propriul lor beneficiu.
Cu alte cuvinte, dacă lași lumina aprinsă în camera celui mic, în timp ce el doarme, specialiștii spun că, în acest fel, cei mici ar putea dezvolta șanse mai mari de a face miopie.
Conform experților, melatonina, hormonul care anunță organismul că urmeaza perioada de somn, se secretă la întuneric, ceea ce rezultă că lumina (naturală sau artificială) oprește secreția de melatonină. În acest fel, adormirea este amânată.
Pentru a ajuta un bebeluș să aibă un somn sănătos și ritm circadian robust, este esential să îl ajutăm să înțeleagă corect perioadele de somn și starea de veghe.
Sugarii sunt afectați de ceea ce îi înconjoară, în primele luni de viață. Luminile puternice la care sunt expuși le-ar putea afecta tiparele de somn și dezvoltarea creierului.
Stimularea cu lumină este importantă pentru nou-născuți pentru a-și ajuta creierul să se dezvolte corect. Cu toate acestea, poate avea și efecte nedorite, susțin specialiștii.
Citește și Greșeala pe care o fac părinții care dorm cu copiii în pat. Care e motivul real
Motivul pentru care e recomandat ca cei mici să doarmă pe întuneric
Diferitele lungimi de undă ale luminii pot avea un efect diferit asupra sugarilor, variind de la încurajarea producției de melatonină până la stimularea timpurie și dezvoltarea creierului și a corpului.
Există diferite tipuri de lumini și fiecare are propriile caracteristici. De exemplu, lumina albastră se găsește în lumina soarelui și în multe dispozitive moderne, precum televizoare, smartphone-uri și tablete.
Lumina albastră stimulează creierul și poate întârzia somnolența, suprimând astfel producția de melatonină pentru mai mult timp, ceea ce afectează ritmurile circadiene care joacă un rol important în dezvoltarea creierului.
Părinții ar trebui să limiteze expunerea copiilor lor la ecranele care emit lumină albastră, mai ales înainte de culcare. Luminile LED care emit lumină albastră au un efect mai mare decât becurile fluorescente sau cele incandescente normale.
Un studiu realizat pe un eșantion de 476 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 16 ani a fost realizat de Institutul Scheie Eye din Pennsylvania.
Rezultatele au relevat faptul că minorii de 2 ani care dorm cu luminile aprinse dezvoltă de cinci ori mai multe șanse de a avea probleme de vedere decât cei care dorm în întuneric deplin.
Citește și Ora la care trebuie să bei ultima cafea pentru un somn odihnitor noaptea. Ce s-a aflat acum