Nu mai folosi scobitori ca să îți cureți dinții. Avertismentul specialiștilor

de: Ștefan R. Apostol
15 08. 2023

În fiecare zi, după ce mâncăm, am dezvoltat obiceiul de a ne curăța rapid dinții de resturile de mâncare cu banelele scobitori. Dar, atenție!, medicii ne atrag atenția asupra acestui obicei și explică de să nu mai folosim scobitori ca să ne curțăm dinții. Citește și află de ce.

Verdictul specialișitilor: Nu mai folosi scobitori ca să îți cureți dinții!

Deși scobitorile sunt la îndemână și convenabile, s-ar putea să nu fie cea mai logică sau sigură alegere atunci când încercați să scoateți mâncarea din dinți.

Iată ce trebuie să știi despre riscurile utilizării scobitorilor, precum și despre metodele mai sigure, aprobate de medicul dentist, de îndepărtare a alimentelor.

Care sunt riscurile dentare ale utilizării de scobitori

Folosirea scobitorilor nu vine fără riscuri. Scobitoarea se poate rupe, poate introduce bacterii în gingii și poate deteriora lucrările dentare.

Din aceste motive scobitorile s-ar putea să nu fie cele mai bune pentru sănătatea ta orală.

Specialiștii în medicină detnară spun că scobitorile se pot rupe și se pot bloca în gingii. O scobitoare se poate rupe dacă este prost făcută sau dacă o folosești prea aspru.

Vezi și: De ce nu trebuie să mai folosești vreodată scobitori. Specialiștii îți dezvăluie cât sunt de periculoase

Scobitorile rupte sau înfipte pot duce la inflamarea gingiilor, mai ales dacă nu pot fi îndepărtate cât mai repede.

„Dacă nu reușiți să îndepărtați piesa ruptă, puteți cauza mai multe probleme încercând să faceți acest lucru, prin lacerația suplimentară a țesuturilor și provocând mai multă inflamație sau o potențială infecție, ceea ce poate fi periculos și dureros”, spun specialiștii.

Este posibil să puteți îndepărta cu grijă o scobitoare ruptă uitându-vă în oglindă sau cerând ajutorul unui prieten.

Dar dacă bucățile rupte sunt deosebit de lipite, este posibil să aveți nevoie să consultați un dentist sau un igienist pentru a le îndepărta în mod corespunzător și în siguranță.

Scobitorile pot provoca infecții

Scobitorile pot provoca infecții

Aceiași medici mai spun că extremitatea ascuțită a unei scobitori face ca aceasta să te înțepe ușor în gingii sau să-ți taie accidental gura.

Acest lucru poate crea o rană deschisă care este vulnerabilă la bacteriile care cauzează infecții.

Medicii mai spun că aceste bacterii pot proveni de oriunde, ”inclusiv de pe suprafața scobitoarei în sine, în funcție de faptul dacă a fost depozitată într-un mod curat”.

Scobitorile pot compromite lucrările dentare, cum ar fi plombele și fațetele.

„Dacă există o problemă sau un gol într-o restaurare dentară existentă, aceasta poate fi mult exacerbată de utilizarea scobitorilor – ceea ce poate duce la slăbirea, fracturarea sau chiar pierderea acestor restaurări”, spun aceiași medici stomatologi.

Vezi și: Obiectul din bucătăria ta care îți strică dinții și gingiile. Un stomatolog trage un semnal de alarmă

Acest lucru se datorează faptului că, dacă există un spațiu în restaurare în care ar putea încăpea scobitoarea, aceasta poate lărgi spațiul sau poate provoca căderea restaurării.

În cazul în care se întâmplă o astfel de situație, precizează stomatologii, materialele de restaurare, cum ar fi materialul de obturație, nu sunt la fel de rezistente ca dintele natural, ceea ce înseamnă că se pot rupe mai ușor.

Așa că, mare atenție când folosești scobitori pentru a-ți curăța cavitatea bucală de resturile alimentare, există mari riscuri.