Nu mai folosi acest condiment în ciorbă. Aşa îi strici tot gustul, de fapt

de: Amyra Garey
13 08. 2023

Toate gospodinele pregătesc diferite ciorbe, mai ales că se pot consuma atât pe timpul iernii, cât și pe perioada verii. În funcție de gusturile fiecăruia, bucătăresele introduc diferite ingrediente. Totuși, ca supa sau ciorba să aibă gustul ”copilăriei”, trebuie să ții cont de câteva sugestii ale bucătarilor experimentați.

Greșelile pe care o bucătăreasă trebuie să le evite

1. Gustul este foarte important, ca la majoritatea mâncărurilor. Multe femei obișnuiesc să folosească vegeta sau concentrare de legume din comerț, cum ar fi Vegeta, pentru a da un gust mai puternic supei sau ciorbei, însă atenție! Aceste produse conțin mult sodiu și arome artificiale.

Tot ce vei obține va fi o supă sărată cu un gust artificial, de multe ori neplăcut. Cel mai indicat este să folosești legume proaspete.

2. Dacă gătești supa la foc mare este iarăși o greșeală, ideal este să fie ținute la foc mic. Dacă crezi că așa se va găti mai repede, te înșeli. Aromele au nevoie de timp pentru a se îmbina.

3. Adaugi toate ingredientele in același timp, iar aceasta este una dintre greșelile întâlnite cel mai des, atunci când faci o supă sau o ciorbă trebuie să pui carnea la fiert, cu toate legumele în același timp.

4. Renunță la obiceiul de a pune sare de la început! Daca sărezi supa sau ciorba încă de când pui totul la fiert, odată cu procesul de fierbere zeama va scădea, iar la final vei avea un preparat foarte sărat.

Apoi, trebuie să potrivești gustul cu sare și piper, dar doar când ciorba este aproape gata! Ține minte, nu după ce îi stingi focul, ci cu 10 minute înainte.

5. Nu e indicat nici să o lași să fiarbă prea mult, deci scapă și de acest obicei. Dacă o gătești prea mult timp, e posibil să nu iasă deloc gustoasă sau chiar să rămâi fără zeamă, dacă lichidul scade prea mult, s-ar putea să îți iasă un fel de tocăniță.

Deci, dacă ții cont de toate sfaturile bucătarilor profesioniști, cu siguranță vei prepara cele mai delicioase supe și ciorbe!

Ciorbele și supele, recomandate pentru consumul zilnic

  • Indiferent că e cu carne sau doar cu legume, că o mâncați caldă sau rece, că este acră sau dulce, reconsiderați ciorba și supa în alimentația zilnică.
  • Este cea mai simplă formă de a consuma legume în cazul copiilor și al bătrânilor, iar în cura de slăbire este preparatul ideal.
  • Cantitatea de făinoase, carne sau cartofi dintr-o ciorbă nu depășește niciodată 2-3 linguri, deci este un mini-felul 2 diluat în multă apă.
  • Ciorba stă în stomac cu 30% mai mult timp față de un felul doi, deci satură mai repede și ține de foame mai mult; această curiozitate a fost constatată ecografic și nu a putut fi explicată, de unde numele de „paradoxul ciorbei”.
  • În ciorbă nu poți ascunde grăsimea, în cel mai rău caz ea se ridică la suprafață și poate fi eliminată cu lingura. Spre deosebire de salate, orez sau paste făinoase care conțin sosuri cu mult ulei și au multe calorii, ciorba e dietetică și poate fi degresată ușor.