Nu mai fierbe ciorba aşa. Detaliul care îi strică gustul, de asta iese mai bună la restaurant
Ciorbele sunt nelipsite din frigiderele românilor și sunt o mulțime de tipuri de ciorbe pe care le poți face: de la ciorba de perișoare, de legume, de pui, de fasole, până la ciorbe mai complicate și mai grele precum cea rădăuțeană sau de burtă. Dar să faci o ciorbă nu este chiar atât de simplu, cu toate că așa pare. Trebuie să ții cont de câteva lucruri și să ai grijă să nu faci greșeala pe care mulți o fac adesea.
Greșeala care strică ciorba
Cei mai mulți români gătesc și mănâncă ciorbă în fiecare zi și fiecare are un fel diferit de a o găti. Totuși, există câteva reguli general valabile.
Din păcate, mulți fac această greșeală: dau focul mare astfel încât ciorba să înceapă să fiarbă rapid.
Ei bine, această greșeală poate strica ciorba. Acest fel de mâncare trebuie gătit la foc mic și durează uneori ore întregi. Aromele necesită timp ca să se îmbine, iar legumele și carnea au și ele nevoie de timp ca să se fiarbă bine.
Dacă dai focul prea tare, ciorba va scădea foarte mult și forțat, iar gustul nu va mai fi la fel.
Alte greșeli pe care oamenii le fac este că nu pun suficiente legume. Acestea sunt singurele care dau gustul ciorbei: rădăcinoase – păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcov, țelină, etc.
Fără aceste legume, ciorba nu va avea niciun gust, iar acele cubulețe sau renumitul concentrat de legume din comerț sunt adevărate pericole pentru sănătate, pentru că au o cantitate imensă de sare și arome artificiale.
Apropo de sare, nu pune prea multă, ci pune puțină și de mai multe ori, dacă e nevoie. Mai bine obții o ciorbă puțin mai nesărată decât una pe care nu o poți mânca.
Cum se face ciorba
Deși mulți cred că este simplu, există câteva reguli pentru a face ciorba. Prima oară se pune carnea la fiert, apoi se spumează și abia după se pun legumele mai tari: țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcovi și ceapa.
Ulterior poți adăuga legumele moi: ardei gras, dovlecel, cartof.
Ai grijă le felul în care fierb legumele. Lasă totul la foc mic și nu adăuga sare de la început. Condimentează cu cam 10 minute înainte de a lua oala de pe foc.
Borșul pe care îl adaugi trebuie să fie fierbinte, ca să nu scadă temperatura întregii ciorbe. Fierbe-l separat apoi adaugă-l în ciorbă. Oprește focul și apoi pune verdeața tocată fin.