Nu mai cumpăra detergenții care au aceste ingrediente pe etichetă. Sunt cei mai periculoși
Când vine vorba de produsele de curățenie, nimic nu este ceea ce pare, și ceea ce pare a fi, poate fi periculos. Majoritatea acestor tipuri de produse conțin ingrediente care sunt dăunătoare fiecăruia dintre noi. Dar, recentele semnale de alarmă trase de specialiștii dermatologi pun în lumină, poate mai mult ca oricând, nenumăratele pericole la care ne supunem atunci când folosim detergenții.
Detergenții de rufe și impactul asupra sănătății umane
Există o conștientizare din ce în ce mai mare a aditivilor dăunători din produsele noastre alimentare, cosmetice și de îngrijire personală, dar produsele de spălare a rufelor sunt adesea o idee de ultimă oră. Cu toate acestea, detergenții de rufe convenționali și balsamurile de rufe pot lăsa reziduuri chimice pe haine ușor de absorbit de piele, ca un burete care absoarbe tot ceea ce intră în contact cu el.
Aceste substanțe chimice pot îndepărta uleiurile naturale de pe piele și pot provoca diverse probleme, de la iritații ușoare până la reacții alergice severe. Detergentul de rufe convențional poate fi deosebit de problematic pentru persoanele cu piele sensibilă sau cu alergii, deoarece poate provoca iritații, inflamații sau crize de eczeme.
Vezi și: Detergenții vor fi interziși la sticlă sau pungă de plastic? Ce se pregătește în Uniunea Europeană
Majoritatea ingredieentlor din detergeții de zi cu zi, vinovate efecte adverse
Parfumurile sintetice, agenții de albire optică și alte ingrediente dure sunt adesea vinovate de aceste efecte adverse. V-ați întrebat vreodată ce impact au detergenții de rufe asupra mediului? Și dacă există o alternativă ecologică la detergenții tradiționali? Multe mărci convenționale de detergenți din magazine sunt pline de substanțe chimice care nu sunt sigure pentru oameni, animale de companie și mediu.
Evitarea acestor substanțe chimice periculoase este necesară pentru îmbunătățirea sănătății umane și a sănătății planetei noastre. Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele inutile care se găsesc în mod obișnuit în principalele mărci de detergenți de rufe și care sunt adăugate pentru a face produsele mai atrăgătoare sau mai eficiente. Și aici ajungem la acele semnale de alarmă trase de dermatologi, așa cum scriam în introducerea acestui articol.
Dermatologii trag semnale de alarmă! Nu mai cumpăra detergenții care au aceste ingrediente pe etichetă
Deși multe astfel de produse sunt declarate ca fiind sigure, nu nocive, în realitate etichetele produselor ascund multe din ingredientele regăsite, în mod real, în conținutul acestora. Iată cam care ar fia ceste ingrediente, unele nefiind pe etichtele de pe recipienții pentru detergenții din magazine:
Parfum
Atunci când folosiți detergent de rufe parfumat, spălarea rufelor nu face doar ca hainele să miroasă, ci și să răspândească în casă o aromă de rufe parfumate. Cu toate acestea, multe dintre substanțele chimice din parfumuri sunt legate de cancer, de perturbarea hormonilor și de alte probleme cronice de sănătate. Substanțele chimice din parfumuri vă pot irita pielea și pot provoca roșeață, arsuri, mâncărimi și erupții cutanate. De asemenea, acestea pot declanșa crize de eczeme și agrava psoriazisul.
Coloranți
Coloranții sintetici pe care companiile de detergenți de rufe îi adaugă în produsele lor nu adaugă nicio putere de curățare. Cu toate acestea, ei provoacă o mulțime de reacții alergice și iritații ale pielii.
Vezi și: Nu mai ține produsele în ambalaje de plastic în frigider! Greșeala pe care o fac mulți oameni
Lauril sulfat de sodiu și lauril sulfat de sodiu
SLS și SLES sunt substanțe chimice folosite de obicei pentru a îndepărta murdăria și petele de pe haine. Cu toate acestea, ele irită, de asemenea, pielea, ochii și plămânii și afectează organele interne.
Fosfați
Fosfații au fost legați de boli cardiovasculare, osteoporoză și deces. Nu numai atât, Fosfații au un impact semnificativ asupra vieții acvatice, pe care îl vom aborda mai târziu.
Înălbitorul de clor
Înălbitorul de clor este comun în multe produse de spălare a rufelor, iar oamenii chiar adaugă mai mult la hainele lor. Înălbitorul este foarte coroziv și poate irita pielea, ochii și sistemul respirator.
Înălbitori optici sau agenți de albire optică
Înălbitorii optici sunt substanțe chimice sintetice adăugate la detergenții standard pentru a face ca rufele să pară mai albe și mai strălucitoare. De fapt, aceștia nu fac hainele mai curate, dar persistă în țesături mult timp după spălare și ar putea provoca o reacție. Unii agenți de albire optici sunt substanțe cancerigene și perturbatoare de hormoni și sunt foarte toxice pentru viața marină.
1,4-Dioxan
Această substanță chimică este adesea folosită ca solvent în detergenții de marcă mare. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), expunerea la 1,4-dioxan poate provoca greață, somnolență, dureri de cap și iritații ale ochilor, nasului și gâtului. 1,4-dioxanul este ușor absorbit prin piele, plămâni și tractul gastrointestinal. EPA clasifică 1,4-dioxanul ca fiind un carcinogen uman probabil din grupa B2.
Specialiștii avertizează, de asemenea, că 1,4-dioxanul este „susceptibil în mod rezonabil de a fi cancerigen pentru om”, deoarece s-a demonstrat că provoacă cancer în studiile pe animale. Unii experți au constatat că 1,4-dioxanul se acumulează în organism în timp. De asemenea, se acumulează în mediul înconjurător, la fel ca infamul pesticid DDT.
Dermatologii trag mari semnale de alarmă, declarnd că „Trebuie să fim atenţi şi la înălbitori, care pot să fie sintetici. Hipocloritul derivat din clorul bine cunoscut este la fel de dăunător. E bine să încercăm să înlocuim aceşti detergenţi cu produse lipsite de ingrediente toxice și iritante, fără parfumuri sau cu parfumuri derivate din natură, poate cu uleiuri esențiale, dacă nu ne știm alergici la ele.”